Bussifirmad: kui riik lisaraha ei leia, jäävad maakonnaliinidel suvel sõidud tegemata

BNS
Copy
Änari bussipeatus.
Änari bussipeatus. Foto: Järva Teataja

Viis bussiveoettevõtet esitasid presidendile, poliitikutele ja transpordiametile avaliku pöördumise, milles juhtisid tähelepanu, et riigi tellimusel korraldatav bussiliiklus on jõudnud kütusehindade kallinemise, ebapiisava rahastuse ja majadusolukorra muutumist mittearvestavate lepingute tõttu olukorda, kus senisel kursil jätkates seiskub sügisel bussiliiklus linnade ja valdade vahel.

"Kütusehinna järsk tõus, mis algas juba 2021. aasta sügisest, on surunud bussifirmad nurka. Kui 2021. aasta mais maksis liiter diislikütust Eestis alla 1,2 euro, siis tänavu mais üle 50 protsendi rohkem ehk 1,85 eurot. Paljude busside kütuseks oleva surugaasi hind on aastaga ligi kolmekordistunud tõustes 0,89 euro tasemelt 2,49 euroni," toovad ettevõtted oma pöördumises välja.

Bussifirmade andmetel on reisijate arv maakonna bussiliinidel kasvanud selle aasta esimeses kvartalis võrreldes mullusega 26 protsenti. Seega on bussiliiklus nende sõnul oluline, kuna see vähendab autosid liikluses ja saastab vähem loodust ning on paljudele inimestele ka ainus kodunt liikuma saamise võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles