Ümar kasvuhoone või midagi muud? Kuidas valida kasvuhoone aeda?

Kaup24
Copy
Foto: Pixabay

Oma enda kasvatatud maitsetaimed kui ka teised erinevad aiasaadused on alati parimad. Kasvata endale ise kurgid, tomatid kui ka kõik lemmikud maitsetaimed, olgu selleks siis basiilik, till, koriander või midagi muud. Paljud taimed soovivad soojemat kasvukeskkonda kui meie suvi võib pakkuda ja seetõttu tuleb neid kasvatada kasvuhoones. Kuidas valida sobiv kasvuhoone, kus kõike head ja paremat kasvatada? Kas selleks on ümar kasvuhoone või kandiline? Kilest või klassist? Küsimusi on palju, meie proovime selgitada, kuidas valida kasvuhoonet.

 

Alusta enda soovide ja vajaduste kaardistamisega

Kui see on sinu esimene kasvuhoone, siis on sul kindlasti palju küsimusi. Enne seda, kui hakkad tutvuma kasvuhoonete valikuga, mõtle sellele, mida sa soovid seal kasvatama hakata. Selleks proovi mõelda läbi, kui palju taimi ja mis tüüpi taimi soovid seal kasvatada. Kui palju on sul aias ruumi kasvuhoone jaoks? Kas eelistad pigem klaasist või plastikust kasvuhoonet? Kas sul on ka teisi disaini eelistusi - kas sulle meeldib ümar kasvuhoone ehk kuppelkasvuhoone või traditsiooniline kasvuhoone?

Nende küsimuste põhjal saad aru, millises stiilis kasvuhoone sulle meeldib. Samuti mõistad seda, kui suurt vaja läheb, sõltuvalt taimede kogusest ja vabast ruumist. Nüüd saab liikuda edasi järgmiste etappide juurde.

Vali kasvuhoone disain ja stiil

Järgmiseks väga suureks ja oluliseks otsuseks, mis vajab langetamist, on kasvuhoone stiil.

Kas selleks on pigem kuppel ehk ümar kasvuhoone või traditsioonilise kujuga kasvuhoone? Või hoopiski nn seinaäärne kasvuhoone, mille saad asetada täpselt oma maja seina vastu. Valikuid on palju, enamjaolt sõltub see maitsest, seetõttu mõtle, milline hakkab nägema sinu aed välja ja kujuta ette, kuidas sinna sobib ümar kasvuhoone või mõni teine.

Nüüd, kui kuju on valitud, tuleb mõelda ka materjalidele. Kui hakkad kasvuhoonet valima, siis märkad, et konstruktsioonid on paljudel mudelitel valmistatud erinevatest materjalidest, aga ka välispind, mis võib olla puhtast klaasist, polükarbonaadist või lihtsalt kilest. Polükarbonaat on paljude inimeste esimeseks eelistuseks, sest võrreldes klaasiga on tegemist palju tugevama ja vastupidavama materjaliga. Samuti näeb see parem välja kui kilest kasvuhoone seinad. Materjali puhul ei ole aga ainult välimus oluline, vaid ka see, kuidas see hoiab kasvuhoone sisemist temperatuuri. Siinkohal on samuti polükarbonaat esirinnas, sest sellel on väga hea soojuspidavus ja tänu oma tugevale vastupidavusele suurepärane ilmastikukindlus.

Kilest kasvuhoone seinad ei ole kõige vastupidavamad, samuti ei hoia need nii hästi sooja selle sees. Valikut tehes arvesta enda eelarvega kui ka sellega, millist kasvukeskkonda planeeritavad taimed vajavad. Selleks, et enda kasvuhoone ja aed suveks korda teha, leia aiavaldkonna erinevaid pakkumisi kliendileht portaalist, hoia end kursis!

Olenemata sellest, kas ümar kasvuhoone, kuppelkasvuhoone või mõni teine mudel osutuks valituks, tegemist on ideaalse keskkonnaga tomatitaimede, paprika kui ka muu maitsva kasvatamiseks. Kasvata oma taimi hoole ja armastusega ning naudi parimaid maitseid suveköögis! Kui planeerid samal ajal ka ülejäänud aeda, võta aia kujundamisel aluseks juba välja valitud disain ja lähtu sellest ka terrassi kujundamisel. Vali sinna mööbel, mis sellega kokku sobib ja naudi suve täiel rinnal!

Copy
Tagasi üles