Looduslikel protsessidel on piirid, milles need saavad toimuda

Urmas Glase
Copy
Ökosüsteemidel on pikk mälu: muistsed asulakohad võivad olla taimestiku poolest liigirikkamad kui muud paigad. Pildil Saadjärve linnamägi. FOTO: Ilme Parik, Wikipeedia
Ökosüsteemidel on pikk mälu: muistsed asulakohad võivad olla taimestiku poolest liigirikkamad kui muud paigad. Pildil Saadjärve linnamägi. FOTO: Ilme Parik, Wikipeedia Foto: Ilme Parik, Wikipeedia

Selle aasta Ülemaailmse Keskkonnapäeva teema on #OnlyOneEarth. Maailma Keskkonnapäeva tähistatakse ligi pool sajandit juba igal aastal 5. juunil. Maa kui ühtne terviklik ökosüsteem ongi selle aasta keskkonnapäeva üheks juhtmõtteks, kirjutab statistikaameti juhtivanalüütik Kaia Oras.

Looduslikud ökosüsteemid on nagu eluvõrk planeedil Maa, seoste kaudu oleme ühenduses pea kõige elavaga. Ökosüsteem on näiteks ka mullateras.

Looduslikel protsessidel on aga piirid, milles need saavad toimuda. Ressursikasutuse ja looduse puhverdus- ja taluvusvõime piiridest räägitakse juba üle 50 aasta. Kliimamuutused, vee ja pinnase saastumine ning bioloogilise mitmekesisuse vähenemine on nüüd aga tõendid selle kohta, et protsessid, mis hoiavad ülal inimese jaoks elutähtsaid protsesse Maal, on punases tsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles