Riigikogu Toimetiste värske number keskendub Eesti julgeolekule

Järva Teataja
Copy
Riigikogu istungitesaal.
Riigikogu istungitesaal. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Täna kell 13 toimub Toompea lossi kunstisaalis Riigikogu Toimetiste (RiTo) uue numbri esitlus. Ajakirja põhiosa on pühendatud sõjale Ukrainas ja Eesti julgeolekule.

Värske ajakirja fookusteemat käsitlevas paneeldiskussioonis osalevad Riigikogu Toimetiste peatoimetaja Mart Raudsaar, pikaajaline Riigikogu ja Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam, strateegilise kommunikatsiooni spetsialist, kolonel Peeter Tali ja Balti Kaitsekolledži teadur Viljar Veebel. Esitlust saab jälgida veebiülekandes.

Väljaande 45. numbris kirjutab kolonel Peeter Tali sellest, kuidas Venemaa on sõda ja rahu defineerinud ning Läänt oma infooperatsioonidega üllatanud. Analüütik Andres Mäe kirjutab väikeriikide energiajulgeolekust ja -haavatavusest Baltimaade näitel.

Et Ukrainas toimuv võib olla eelmäng suuremale mõõduvõtmisele maailmas ning seda USA ja Hiina vahel, uurivad olukorda lähemalt Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse professor Urmas Varblane ja sama ülikooli doktorant Mathias Juust.

Eesti julgeolekupoliitikale ja Ukraina sõjale keskendub ka RiTo vestlusring, kus osalesid Jaak Juske (SDE), Enn Eesmaa (KESK), Leo Kunnas (EKRE) ning Mihhail Lotman (I). Lisaloo kirjutas Marko Mihkelson (REF).

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu vaatleb Eesti kriisiks valmisolekut varude ja varjumisvõimaluste vaatevinklist. Päästeameti spetsialist Piret Avarmaa annab ülevaate relvasüsteemide tehnoloogilisest arengust ning võimalustest end nende eest kaitsta. Teadurid Viljar Veebel ja Illimar Ploom vaatlevad Ukraina sõja õppetunde aastal 2022.

Rahvusraamatukogu spetsialistid Laura Annast, Kateryna Botnar ja Kristiina Kaju annavad ülevaate raamatutest ja veebikülgedest, mille lugemine aitab infosõjaga paremini toime tulla.

Rubriigis "Poliitiline mõte" jätkab Tunne Kelam oma tähelepanekute sarja, milles kirjutab suhetest Venemaaga ja kommunismipärandi ületamise katsetest.

Uuringute rubriigis analüüsib Andreas Ventsel kaitseväelaste ja ajateenijate digimeediapädevut, Aveliina Helm käsitleb looduslikku elurikkust põllumajandusmaastikes. Marek Tiits ja Erkki Karo uurivad, milline on Eesti biomajandus aastal 2050 ning Andu Rämmer, Anne Kivimäe, Maria Žuravljova ja Kaur Kötsi artikkel kajastab noortekeskset lähenemist noortele. Magnus Piirits vaatleb oma artiklis survet maksusüsteemile ning Lenno Uusküla pikaajalise hoolduse rahastust.

Teadusnõustamisest Eesti kirjutab Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere. Sisekaitseakadeemia tulevikuplaane avab õppeasutuse arendusprorektor Triinu Kaldoja.

RiTo 45. numbri tekstid leiab ajakirja veebilehelt, kus saab tutvuda ka kõigi varasemate numbritega.

Ajakirja on võimalik osta Rahva Raamatu kauplusest. Mahukat, enam kui 200-leheküljelist ja kaks korda aastas ilmuvat ajakirja võivad kõik huvilised tellida RiTo kodulehe vahendusel.

Järgmine RiTo number ilmub 2022. aasta detsembrikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles