Kas sinu eakad sugulased on tuleõnnetuste eest kaitstud?

Järva Teataja
Copy
Suitsuandur.
Suitsuandur. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis on 325 000 leibkonda, kellel on eraldi elavaid eakaid sugulasi. Paraku leidub mitmeid juhtumeid, kus lähedased ega ka vanainimene ise ei tea, kas viimasel on kodus suitsu- ja vingugaasiandur ning kas seade töötab.

Vanemate inimeste põhiliseks infoallikaks taolistel teemadel on eelkõige nende sugulased. G4Si läbi viidud uuringust selgus, et vaid 59% inimestest teavad kindlalt, et nende eakal sugulasel on kodus kohustuslik vingugaasiandur olemas. Rohkem kui pooltel on kodus aga tahke küttekolle ning 8 protsendil gaasiseade, mis tähendab, et 192 500 eaka kodus on vingugaasiandur kohustuslik.

Tallinnas Mustamäe kortermajas elav 83-aastane Mari on juba aastaid üksi. Tema lähisugulased kolisid aastaid tagasi Suurbritanniasse ning enamik suhtlusest toimub telefoni teel. “Räägin tütrega harva, lapselastega eriti ei suhtle,” tunnistas Mari. Ta sõnas, et suitsuandur on küll kunagisest ajast laes olemas, kuid seda ei ole aastaid kontrollitud. Selline olukord võib tuleõnnetuse korral halvasti lõppeda.

Eaka sugulase turvalisuse aitab tagada nutikas suitsu- ja vingugaasiandur, mis annab ise teada, kas ta on töökorras ning patarei täis. Juba paarkümmend aastat Viimsis elav Evi paigaldas majapidamisse äsja nutika Nublu suitsu- ja vingugaasianduri. Enamus ajast üksinda tegutsev 84-aastane vanaproua sõnas, et seadmest rääkis talle naaber, kes Evit aeg-ajalt aitamas käib. “Avastasime ühel hetkel, et eelmine andur on juba küllalt vana ja naabrimees arvas, et võiks uue anduri panna,” sõnas Evi, kes elab suures majas, kus on ka tahkeküttega ahi, mis tähendab, et töökorras vinguandur on kohustuslik ning äärmiselt oluline, et tagada tema turvalisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles