VIDEO ⟩ Sideväelased tähistasid lipupäeva ja nooremallohvitseride kursuse lõppu

Järva Teataja
Copy
Foto: Kaitsevägi

Eelmisel nädalal tähistas küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljon Paides väeosa lipu 92. aastapäeva koos nooremallohvitseride kursuse lõpetamisega.

Aastapäeva puhul peeti Paide Vallimäel pidulik rivistus ning sõdurite lähedased said tutvuda staabi- ja sidepataljoni varustuse ning sidetehnikaga.

„Nooremallohvitseride kursuse lõpetamine on sõdurile järjekordse verstaposti saavutamine teenistuses, pärast mida on nad valmis vastu minema veelgi suurematele väljakutsetele,“ ütles staabi- ja sidepataljoni ülem kolonelleitnant Taavi Otsalainen.

Staabi- ja sidepataljoni nooremallohvitseride erialakursus lõppes eile õhtul traditsioonilise mõõgatseremooniaga Padise kloostris. Kursuse edukalt lõpetanud kaitseväelased said nooremseersandi auastme.

Kuue nädala jooksul omandasid 21 küberväejuhatuse, logistikapataljoni, mere- ja õhuväe sõdurit vastava allüksuse erialaspetsiifilisi teadmisi ning said tööriistad, mille abil saavad järgmiste kutsete sõduritele teenistuseks vajalikke teadmisi, oskusi ja hoiakuid edasi anda. Kursuse esimeses pooles harjutasid õppurid erinevaid jalaväejao ametikohti ja funktsioone, teises pooles keskenduti andragoogikale ja administreerivatele ülesannetele.

Nooremallohvitseride erialakursusele eelnes kuuenädalane baaskursus. Talvise kutse jaoülematest saavad juulis teenistust alustavate ajateenijate esimesed mentorid ja juhendajad, kes hakkavad allüksust juhtima ja koolitama.

Sidepataljonile annetasid väeosa lipu, millel on kujutatud ka Järvamaa vapp, Järvamaa maavalitsus, Paide ja Türi linn 24. mail 1930. aastal.

1940. aasta sügisel, kui okupatsioonivõim oli asunud hävitama Eesti Vabariigi relvajõude, viis sidepataljoni leitnant Leonhard Hindoala salaja lipu oma kihlatu Lydia Mägi juurde Türile hoiule. Mägi hoidis lippu võõrvõimu eest peidus aastakümneid ning kui Eesti Vabariigi iseseisvuse püsimises ei olnud enam kahtlust, julges ta tuua lipu avalikkuse ette. 30. juunil 1998. aastal annetas ta lipu Eesti sõjamuuseumile.

Iseseisvuse taastamise järel arvati ajalooline lipp olevat hävinud, mistõttu kinkis president Lennart Meri 1994. aastal staabi- ja sidepataljonile uue lipu. Originaallipu avalikustamisel selgus, et algne lipp oli sootuks teistsugune kui 1994. aastal tehtu ning 2006. aastal tegid Järvamaa käsitöönaised originaallipu järgi väeosale koopia ning see teenib pataljoni praegugi.

1930. aasta originaallipp on nähtav Eesti sõjamuuseumis, 1994. aastal president Lennart Meri annetatud lipp Järvamaa muuseumis ning Järvamaa käsitööliste tehtud originaallipu koopia on staabi- ja sidepataljonil aktiivselt kasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles