Mälestusmärk sai sinikollase võõba

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: Erakogu

Mais kerkis mitmes Eesti omavalitsuses päevakorrale küsimus, mida teha punamonumentidega. Türi valla seisukoht on, et veel tänavu teisaldatakse linnapiiril asuv punaväelast kujutav monument. Nõukogude võitlejatele pühendatud mälestusmärke on Türil veel, üks neist sai sel nädalal hoopis uue ilme.

Türi vana Kesklinna kalmistu nurgas asuvale mälestussambale, mis on püstitatud kümne teises maailmasõjas võidelnud ja hukkunud Nõukogude armee sõduri auks, on kellegi käsi aerosoolvärvidega Ukraina lipu teinud. Sinikollane on ausamba see külg, mis jääb silma mööda Lembitu tänavat liikujatele. Abivallavanem Elar Niglas ütles juhtumit kommenteerides, et vallas tegeleb kalmistute heakorraga Türi Haldus, kes hindab tekkinud olukorda. «Tegijate väljaselgitamisel saame juhinduda vihjetest ja edasised sammud olenevad sellest, kas tegijad tulevad päevavalgele. Laiemas vaates tuleks päevakorda võtta vaenulike sümbolitega tähistatud mälestussammaste eemaldamine,» lausus Niglas.

Muinsuskaitseregistri andmetel on mälestussamba juurde kuuluva hauaplatsi suurus 50 ruutmeetrit. Mälestussammas on betoonist ja kaetud dolomiitplaatidega. Samba kõrgus on 180, laius 310 ja paksus 37 sentimeetrit. Mälestussamba ülemises osas on tekst: «IGAVENE AU ISAMAASÕJAS LANGENUILE/1941–1945». Selle all on viisnurga kujutis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles