Paide Teatri ümber toimuv on muutnud murelikuks ka teatritegijad mujal Eestis

Järva Teataja
Copy
Lavastaja Tanel Jonas
Lavastaja Tanel Jonas Foto: Elmo Riig

Paidest tulnud nukrate uudiste tuules mōtiskles ja valutas südant ka Ugala Teatri loominguline juht Tanel Jonas.

“Meil oli Ugala teatris esietendus. Oli rõõmu, hoogu ja inspiratsiooni. Kahjuks tiksus sellega paralleelselt ka kurbus Paide teatrit puudutavate uudiste tõttu. Esietendus- ja pingutusuimast ärgates ei olnud see kurbus kuhugi kadunud, vastupidi. Meie suvetüki peamine loosung, mis meid juhatas – üks kõigi ja kõik ühe eest – astub valusalt kannale ja ma ei taha vaikida.

See, mis Eestimaa südames viimased neli aastat aset on leidnud, toimus Viljandis 102, Tartus ja Pärnus natuke rohkem, Rakveres pisut vähem aastat tagasi. Linna tekkis professionaalne püsitrupiga teater. Kas me täna kujutame ette Viljandit ilma Ugalata või Tartut ilma Vanemuiseta, Pärnu Endlast ja Rakvere Teatrist rääkimata? Ilmselt mitte. Teatritest on aastatega kujunenud omamoodi kultuurilised vapimärgid, mis kujundavad oluliselt oma kodulinnade vaimu ja nägu. Paides see areng nüüd katkeks. Katkeks otsimine, katsetamine, vaimu ja meelte ergastamine. Selle katkestuse mõju ei ilmne kohe, aga ilmselt teame kõik, et selle tagajärjed on salakavalad ja pikaajalised. Ja kokkuvõttes meile oluliselt kulukamad, kui see pisku, mis praegu eelarvest puudu jääb. Vaadake, mida on suutnud Paide teater juba nende väheste aastatega teha oma kodulinna ja terve eesti teatripildi heaks! Kuhjaga on tõestatud oma vaimuerksust ja tahet, teravust ja professionaalsust, ja ajas edasi järjest enam. Kas pole see tõesti piisavalt tugev argument, et see väike vapper etendusasutus peab jätkama, peab saama võimaluse edasi osutada ja suunata, otsida ja avastada? Jah, ta on seda ja veel palju rohkem.

Eesti Vabariigi kultuuriministeerium, kuidas säärase otsusega leppida? Paide linn, quo vadis?

Murelikuks teeb ka toimuv trendina. Alles teatas sarnasest otsust Von Krahl – meie teine otsinguline erateater, kes on tegutsenud Eesti Vabariigis kõikides oludes, aga nüüd on järjepidevus raugemas. Millest kõneleb see laiemalt, kuhu oleme teel?”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles