Uuring: Hinnatõus on mõjutanud rohkem kui kolmveerandi inimeste toimetulekut

Järva Teataja
Copy
Foto: Margus Ansu

Uuringufirma Norstat poolt läbi viidud uuringust selgub, et hinnatõus on mõjutanud 76% inimeste toimetulekut, sealjuures ligi pooled ehk 46% inimestest vähendanud oma harjumuspärast toidukorvi ning 44% säästab teadlikult elektrilt. 

32% on edasi lükanud kodu remondi ja 13% on pidanud loobuma oma kodu soetamise plaanidest. 8% inimestest jätab vajalikud ravimid välja ostmata. Kolmandik inimesi on pidanud korrigeerima puhkuseplaane.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets tõdes, et inimeste sissetõusud hinnatõusuga toimetulekuks peavad suurenema. "Sotsiaaldemokraatide ettepanek on uude valitsusleppesse sisse kirjutada 800 eurone tulumaksuvaba miinimum ja maksuküüru nihutamine, mis suurendab keskmise ja madalama palgaga inimeste sissetulekuid aastas 720 kuni 1320 euro võrra.“

„Meie arvutuste kohaselt võidab niisuguse maksuloogika puhul kaks kolmandikku tööealisest elanikkonnast, ehk et see on sisuliselt ainuvõimalik viis, et tööinimesed ja pered hinnatõusus oma senist elatustaset ei kaotaks. Sotsiaaldemokraatide jaoks on see ka väärikuse küsimus – oma palgast peab olema võimalik ära elada ja pole õige, et inimesed on sunnitud riigilt taotlema erinevaid ajutisi toetusi,“ lisas Lauri Läänemets.

Valdav enamik vastajatest oli veendunud, et hinnatõusuga toimetulek peab olema valitsuse ja riigieelarve prioriteet. Vaid kümnendik vastajatest leidis, et inimesed ise peavad oma tarbimist muutma.

Uuringufirma Norstat viis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna tellimusel 1000 vastajaga uuringu läbi maikuu lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles