Võidupühal ja jaanipäeval lehvivad sinimustvalged lipud

Järva Teataja
Copy
Sinimustvalge lipp.  Foto on illustratiivne.
Sinimustvalge lipp. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Homme ja ülehomme,  23. kuni 24. juunini lehvivad Eestis sinimustvalged lipud. Eesti lipp heisatakse kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele. 

Lipud heisatakse 23. juuni päikesetõusul või hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse 24. juuni õhtul kell 22, kuna jaaniööks jääb lipp lehvima. 

23. juunil 1919 saavutas Eesti vägi kindla võidu Saksa Landesveeri ja Rauddiviisi üle Võnnus. Alates 1934. aastast tähistatakse 23. juunit võidupühana ja sellega märgitakse eestlaste kõiki võitluseid ja võite. Lahingu 103. aastapäeval tähendab võidupüha meile ennekõike teadmist, et oskusliku ja järjepideva tegutsemisega suudame saavutada kõike, sealhulgas alistada ülekaaluka vastase.

Kaitseliit tähistab võidupüha Kuressaares, kus pidupäev algab juba kell 7 hommikul riigilipu heiskamisega piiskopilinnuse torni. Sellele järgneb pärgade asetamine Kuressaare Vabadussõja ausambale ja oikumeeniline jumalateenistus Laurentiuse kirikus.

Traditsiooniline paraad algab kell 11 keskväljakul ja sellel osaleb ligi 750 inimest nii Eestist kui välismaalt. Vabariigi President annab paraadil kodutütardele üle võidutule, mille nad viivad edasi oma kodumaakondadesse. Paraadist teeb otseülekande Eesti Televisioon.

Võidutuli süüdatakse paraadipäeva hommikul, ühendades selle jaoks muinastule ja mälestustule.

Jaanipäev on iidne suvepüha, rahvakalendris aasta tähtsaim püha. Jaanipäevaks saavutavad valged suveööd maksimumi ning kevadised tööd ja tegemised lõpevad. Kombe kohaselt kogunetakse 23. juuni õhtul – jaaniõhtul - ühiselt lõkke äärde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles