Tartu Jaani kirikus avatakse kastraatide muusika saladusi

Järva Teataja
Copy
Klaaspärlimängu avakontsert Jaani kirikus.
Klaaspärlimängu avakontsert Jaani kirikus. Foto: Klaaspärlimäng

9. juulil toimub Tartu Jaani kirikus Austria ansambli Concilium musicum Wien kontsert, mille kava jäljendab tõetruult 18. sajandi kastraatide esitatud loomingut. Kooslus on žanri üks ainulaadsemaid esindajaid ja ajaloolise tausta järgijaid maailmas.

Festivali Klaaspärlimäng raames toimuval kontserdil saab muuhulgas kuulata Vivaldi ja Händeli aariaid, mis olid algselt loodud kastraatlaulatele. Ka täna esitatakse neid ajastu pillidel ning võimalikult originaalilähedaselt. Händel on muuhulgas maailmakuulsa nn kastraataaria "Lascia ch'io pianga" autor, mida kasutati dramaatilises "Farinelli" filmis.

Ansambel Concilium musicum Wien annab kontserte rikkaliku hilisbaroki ning varaklassitsismi repertuaariga üle maailma juba 40 aastat.

Kastraatlauljate kasutamist professionaalses muusikakunstis võib pidada lääne kunstmuusika üheks intrigeerivamaks ja vastuolulisemaks nähtuseks, millest on ehk kõige levinuma ettekujutuse loonud 1994. aastal vändatud legendaarne film „Farinelli“. 1720.–1730. aastatel, kastraatide hiilgeajal läbis operatsiooni hinnanguliselt lausa 4000 poissi aastas: paljud vanemad lootsid võsu edukale karjäärile, kuid tippu jõudsid vähesed ning nendegi saatus oli ambivalentne. Enneolematu kuulsus ja ihaldatud menu käsikäes traagilise tõrjutuse, halva kohtlemise ja sageli rikutud tervisega – nii võib vahest lühidalt kokku võtta üksiku kastraadist ooperistaari elukäigu. Enne puberteeti läbiviidud operatsioon säilitas varasema hääleulatuse, suurendas kopsumahtu ning andis häälele erilise paindlikkuse, mis andis eelise naishäälte ja tavaliste meeslauljate ees. Kastraatlauljate kasutamine keelustati Itaalias alles 19. sajandi teises pooles, viimane teadaolev Sixtuse kabeli kastraat Alessandro Moreschi suri 1922. aastal.

Festival Klaaspärlimäng toob sel aastal vaatajate ette 12 kontserti mitmete esiettekannetega. Kava sisaldab läbilõiget eri aegade klassikast ning põnevat nüüdismuusikat erinevates žanrites. Igasuvine festival toimub Tartus 7.-12. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles