Orienteerumise MMil sai Eesti sprinditeates 15. koha

Järva Teataja
Copy
Eesti sprinditeate võistkonnast pärast võistlust. Vasakult: Evely Kaasiku, Kenny Kivikas, Sergei Rjabõškin, Hannula-Katrin Pandis.
Eesti sprinditeate võistkonnast pärast võistlust. Vasakult: Evely Kaasiku, Kenny Kivikas, Sergei Rjabõškin, Hannula-Katrin Pandis. Foto: Olli-Markus Taivainen

Orienteerumise MM-võistluste avapäeval Taanis võisteldi sprinditeates, kus kahest naisest ja kahest mehest koosnevad võistkonnad läbisid teatejooksuna neli umbes 15-minutilise võiduajaga sprindirada.

Rajale läksid 33 riigi võistkonnad, nende seas Eesti võistkond koosseisus Evely Kaasiku, Kenny Kivikas, Sergei Rjabõškin, Hannula-Katrin Pandis. Maastikuks olid Koldingu kesklinna tänavad, platsid ja hoovid ning võistluskeskuseks keskaegne kuningaloss kõrge linnusemäe tipus.

Neljandat korda järjest võitis MM-kulla Rootsi, kes juhtis võistlust peaaegu algusest lõpuni. Otsustava vahe tegi hõbeda võitnud Suurbritannia ees sisse Rootsi ankrunaine, maailma esinumber Tove Alexandersson, kellele see oli juba 16. MM-kuld. Pronksi tõi vägeva lõpuspurdiga Norrale nende ankrunaine Andrine Benjaminsen.

Eesti võistkonnas jooksis avavahetust Evely Kaasiku, kes lõpetas 18. kohal, 1.19 liidrist.

Evely Kaasiku tunnistas, et tema esimene mõte pärast finišit oli, et rada sai kuidagi kiiresti otsa. „Tundus nagu võinuksin sama tempoga jätkata veel pool tundi. Võimalik, et see oli hea lahtijooks järgmisteks distantsideks,” arutles ta. „Samas hetkel peab päev korraga elama ja eks ole näha, kas ja kus stardin. Viimased kaks nädalat olen vaevelnud kannapiirkonna probleemiga ning ma ei tea hetkel, kuidas kiire jooks kõval aluspinnal minu kannale mõjub. Olen valmis siin, sprindi MMil, võistlusi ka vahele jätma. Minu peaeesmärk sel aastal on augustikuine EM Rakvere metsades.“

Teises vahetuses tegi Kenny Kivikas väga tugeva jooksu, kaotas liidrile juurde vaid 9 sekundit ja tõstis võistkonna 11. kohale. Kuna selles vahetuses tegid nelja tugeva võistkonna jooksjad eespool ligi minutilise orienteerumisvea, siis lõpetas Eesti selle vahetuse koos favoriitide hulka kuuluvate Norra, Šveitsi ja Soomega.

Kenny Kivikas märkis, et MMi esimese stardi eel oli tal väike ärevus sees. „Mõtted tiirlesid selliste küsimuste ümber nagu - mitmendana Evely avavahetusest tuleb? Kas suudan leida õiged teevalikud?”

„Starti oodates oli äge näha, kui palju pealtvaatajaid oli võistluskeskusesse kohale tulnud.

Minu jooks läks alguses rabedalt ja ei saanud päris õiget rütmi kätte. Kõhklesin teevalikutega ning liikusin nagu käsipidur oleks peal. Tõenäoliselt oligi see tingitud endale peale pandud pingetest.

Raja teine pool oli oluliselt parem, tegutsesin omas rütmis ning oli näha, et saab ülejäänud meestega võrdselt joosta küll. Rajameister oli planeerinud orienteerumistehniliselt võrdlemisi keerulised rajad. Tavaliselt sprinditeates nii keerulisi ei tehta. Eks see loob teatud fooni järgmisteks võistluspäevadeks. Tuleb sprindiorienteerumine oma parimas võtmes!“

Kolmandas vahetuses tuli Sergei Rjabõškinil rinda pista maailma tipptegijatega, kellega ta koos rajale läks. Vapralt pingutades lõpetas ta oma vahetuse 13. kohal, 2.18 liidrist.

Sergei Rjabõškin: “Olin valmis minema rajale "kaart püksis" taktikaga, aga kuna võistluskeskusest läbijooksul oli Kenny 16. kohal, siis ei osanud oodata teda finišisse viis kohta kõrgemal. Stardist panin kohe panin hambad ristis minema ja suutsin juba esimeseks punktiks joosta silmad pahupidi. Läbijooksul nägin suurelt ekraanilt, et Šveits on selja taga. Täpsemalt ei saagi veel oma jooksu kommenteerida, kuna kaarti sain vaadata alles pärast finišit. Või vähemalt selline tunne jäi. Jalad ei tundunud täna nii kiired kui lootsin enne jooksu.“

Viimases vahetuses langes Hannula-Katrin Pandis kahe koha võrra ja tõi Eestile 15. koha, vahe võitjaga 5.40.

Hannula-Katrin Pandis: „MM debüüt sai tehtud. Enne starti oli tunne rahulik ning rajal tegin teevalikud iseseisvalt. Väga kahju, et raja esimeses pooles ei näinud maastikul üht läbikäiku, mille tõttu tegin väga suure lisaringi. Hea meel on selle üle, et kui viimase punkti võtsin Itaaliaga ankrunaisega koos, siis finišis olin enne teda.“

Esmaspäeval oli MMil puhkepäev, teisipäeval on kavas knock-out sprint. (JT)

MM

Tänavused orienteerumise MM-võistlused toimuvad 30. juulini Taanis, keskusega Koldingi linnakeses. Esmakordselt koosneb võistluste programm ainult kolmest sprindialast – sprinditeade, knock-out sprint ja individuaalne sprint.

Pikemad metsadistantsid on kavas augustis Eestis toimuvatel EM-võistlustel. Järgmisel aastal on MMi ja EMi programmid vastupidised. Sellise skeemi järgi oli rahvusvahelisel Orienteerumisföderatsioonil plaanis hakata tiitlivõistlusi korraldama juba 2020. aastal, kuid koroonapandeemia tõttu on selle plaani rakendamine kaks aastat viibinud.

Eestit esindavad MMil naistest Evely Kaasiku ja Hannula-Katrin Pandis ning meestest Kenny Kivikas, Sergei Rjabõškin ja Ats Sõnajalg.

Eesti koondise treener Olli-Markus Taivainen: „Korraldajad on esimese sprindi-MMi õnnestumise nimel ära teinud väga suure töö – treeninguteks pakutud rajad on olnud väga tehnilised ja kvaliteetsed. Sarnast taset eeldame muidugi ka MMilt – tehniliselt väga nõudlikud ja keeruliste teevalikutega rajad paljude suurte hoonete vahel, mis moodustavad midagi labürindi-taolist ning samas hekkide ja aedade jms väikeste detailidega õuealad - tormiline orienteerumine täiskiirusel stardist finišini. Meie võistkonna liikmed on kõik terved ja valmis tegema oma parimaid sooritusi. Loodan, et meie võistlejad kvalifitseeruvad individuaalses sprindis finaali, knock-out sprindis eeljooksudest vähemalt veerandfinaalidesse ning sprinditeates oleme võimelised võitlema koha eest esikümnes.“

Esimeseks võistlusalaks oli pühapäeva õhtul joostatud sprinditeade, kus Eesti võistkond startis koosseisus Evely Kaasiku, Kenny Kivikas, Sergei Rjabõškin, Hannula-Katrin Pandis.

Eesti seine parim MMi sprinditeates on 2016. aastal saavutatud 9. koht. Tookord olid võistkonnas praegusest koosseisust Kenny Kivikas ja Evely Kaasiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles