Türi majade põnevad lood jõudsid kaante vahele

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Kuhu jäid teises ilmasõjas kannatada saanud Türi paberivabriku korstna ehituseks kasutatud tellised ja kuidas sai omale nime Nopsaküla? Kaarel Aluoja värskelt ilmunud raamatust leiab nendele küsimustele vastuse.
Kuhu jäid teises ilmasõjas kannatada saanud Türi paberivabriku korstna ehituseks kasutatud tellised ja kuidas sai omale nime Nopsaküla? Kaarel Aluoja värskelt ilmunud raamatust leiab nendele küsimustele vastuse. Foto: Dmitri Kotjuh

Laupäeval, mil tähistatakse Türi linna 96. sünnipäeva, esitleb koduloolane Kaarel Aluoja Türi vallavalitsuse saalis järjekordset trükivärsket raamatut «Türi linna lood sõnas ja pildis». Kui viimastel aastatel on juba tavaks saanud, et linna sünnipäeva puhul üllitab Aluoja koguteose «Kilde Türi kihelkonna ja linna arengust» järjekordse osa, mida nüüdseks on ilmunud juba kaheksa, siis sel korral on ta koondanud kaante vahele põnevad lood ja pildid linna hoonetest.

Kaarel Aluoja sõnab, et koguteoste sari pole sugugi lõppu saanud ja neid on lähiaastatel ilmumas veel, ent sedakorda keskendus ta põnevatele, peamiselt sajandivanustele majadele, nende ajaloole ja faktidele. Neist raamatu jagu lugusid, täpsemalt 78, kokku saigi.

««Kildude» raamatud pole otsa saanud ja neid on plaanis veel välja anda. 2026. aastal saab Türi linn 100aastaseks, nelja aastaga jõuab veel kaks raamatut välja anda ja kui Türi linn saab 100, siis ongi ilmunud kümme raamatut. Piltlikult öleldes siis iga kümendi kohta üks raamat ning 100 aastat ja 10 raamatut kõlab ju hästi!» arutles Aluoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles