Gümnasistid seisid koonduslaagris valusa ajalooga silmitsi

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy

Paide gümnaasiumi õppiränne Poola Auschwitzi koonduslaagri muuseumi avaldas noortele suurt mõju ning pani koolis õpitud ajaloosündmusi hindama hoopis teisiti. Kui nad nägid oma silmaga ruumi, kuhu oli kuhjatud kaks tonni inimestelt 80 aasta eest maha lõigatud juukseid, omandas ajalugu ja inimsuse vastu toime pandud kuriteod hoopis teise tähenduse.

Paide gümnaasiumi ajalooõpetaja Uku Valner ütles, et Poola valimine õpirände sihtkohaks polnud kindlasti juhuslik. «Seda, et meie arusaam minevikust talletub eelkõige mälupaikades, olgu need vaimsed või füüsilised objektid, tuuakse ajalooõpetuses aina enam esile. Raske on leida kohta, kus inimkonna kalkuleeritud julmus on talletunud selgemalt, kui seda on teise maailmasõja aegsed natside koonduslaagrid,» selgitas ta.

Valneri ütlust mööda leiavad inimsusevastased kuriteod ja holokaust käsitlust XI ja XII klassi ajalooõpetuses nii maailmasõdadega koos kui ka süvendatumalt eraldi nähtusena. «Teemasid, millest seejuures peaks rääkima, on palju: küüditamised, Gulag, holokaust, Belgia kuriteod Kongos sajandi alguses kuni selleni, mis sünnib praegu uiguuridega Hiinas või ukrainlastega Butšas,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles