Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* Järvamaa muuseum seilab muutuste lainel. Uksed sulges Paides Lembitu pargi muuseumimaja ja alates esmaspäevast on külalistele avatud Tallinna tänavas asuv verivärske Wittensteini tegevusmuuseum. Kuigi hoone veel lõplikult valmis ei ole, võtab muuseumi pere huvilisi avasüli vastu. Uudistamiseks on rohupood, apteeginäitus, nukunäitus, kingsepatöökoda ja magusakoda. «Inimesed on meil olemas, kes tutvustavad seda osa, mis on valmis,» ütles SA Ajakeskus Wittenstein juhatuse liige Ants Hiiemaa.

* Väätsa lasteaias käib praegu remont raamatukogu pinnal, mis ehitatakse ümber sõimerühma ruumideks. Kuigi peaeesmärk on, et mudilased saaksid paremad tingimused, on kaalumisel ka võimalus lasteaias lisarühm avada. Türi vallavanem Ele Enn märkis, et vallas on lasteaiakohtadest puudus. Kuigi kõige teravam on see Türil, on ka Väätsa lasteaia täituvus suur.

* Eelmisest laupäevast läks Koordi külas tuntud muusikute pillimänguga õnnistatult avalikku kasutusse ligi kolm hektarit türnpuumetsa koos sisseseatud niidu- ja metsarajaga. Avamispäevale oli trummarina tuntud Tormis kutsunud musitseerima Robert Jürjendali, Kärt Johansoni, Krista Citra Joonase ja teisi. Müügil oli kohalik käsitöökaup ja suupisted. MTÜ Seisund eestvedaja muusik Jaagup Tormis kolis Koordi külla mõni aasta tagasi. Nüüd soovis ta anda inimestele loodushuvi süvendamiseks kasutada 2,69hektarisele Pärdi kinnistule rajatud rajad. «Raja pikkus on umbes 600 meetrit sõltuvalt sellest, kuidas looklevaid radasid läbida, aga võib ka pikemalt tiirutada,» sõnas ta.

* Kolmapäeval stardib jälle eelmisel aastal Järvamaal laineid löönud projekt «Koogipaus Kesk-Eestis». Igal kolmapäeval tasub kella kolmest kuueni seada sammud maakonna kohvikutesse ja toidukohtadesse. Maitsvale koogitükile lisandub seal tasuta kohv või tee. Ettevõtmise eesmärk on tutvustada inimestele Järvamaa kohvikuid ja söögikohti.

* Juuli lõpul esimest korda peetav toortoidu ja loodusravi festival «Isetervenemise vägi» sai algtõuke, kui kaks looduse ja tervise fänni, tegevusterapeut Jaanika Savolainen ja loodusterapeut Eliina Tammehoid, otsustasid luua vägeva ja toetava kokkusaamise võimaluse, et teadvustada inimesena looduse osaks olemist ja oma keha imelist isetervenemise võimet.

* Laupäeva hommikul enne kella seitset, kui enamik inimesi alles voodis põõnas, käis Pärnu–Rakvere maantee ääres asuva Seidla mõisa juures vilgas sebimine. Maanteele oli üles seatud kiirust piiravad märgid ja liiklusreguleerijad suunasid autosid parklatesse. Autosid vooris juba varajasel tunnil oluliselt rohkem kui paljudel laatadel keskpäeval. Kohe sissepääsu juures asuvalt esimeselt letilt ostab Tartust enne kella seitset Seidlasse jõudnud Sirje Tammeorg endale kaelakee. See maksab kümme eurot ja ta paneb kee kohe kaela. «Mul kunagi oli täpselt selline kee,» ütleb ta.

* Laupäeval oli Türil järjekordne aedlinna kohvikute päev, kus rahvast kostitas 25 ühepäevakohvikut. Esimesed kohvikud avasid uksed ennelõunal ja trall kestis kevadpealinnas kuni pimedani. Türi linna läbiva Pärnu–Rakvere maantee ääres elavad naabrid Kerli Salmu ja Liis Rusi otsustasid, et üheskoos saab püsti lüüa uhkema kohviku kui külalisi eraldi kostitades. Kodukohvikut pidasid nad ka linna eelmise sünnipäeva ajal ja et siis käis päeva jooksul sealt läbi 350 inimest, polnud pikalt mõtlemist, kas tänavugi koduhoovi väravad üheks päevaks kõigile avada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles