Eesti Rahva Muuseumi „Oma näitus 2023" konkursi võitis nöörikunsti näituse idee

Järva Teataja
Copy
Eesti Rahva Muuseum
Eesti Rahva Muuseum Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees

Eesti Rahva Muuseumi konkursile „Oma näitus 2023“ saabus 16 näituse ideed, mis kogusid rahvahääletusel kokku 1403 häält. Võitjaks osutus näitus "Elu läbi maatriksi", mille autoriteks on Maris Rekor ja Meelika Krutjakova.

Näituseidee autorid on koos tegutsenud üle kuue aasta ja dekoreerinud sündmusi ML Stringart-i nime all nii Eestis kui Soomes.

ERMi osalussaali seatava näituse keskmeks saab lava. Ülejäänud ruumi katab niiöelda live-string art ehk kohapeal ja spetsiaalselt selle ruumi jaoks loodud teos. Teisisõnu: kogu ruum on täis kõverpindasid, mis tekitavad suures ruumis pisema ruumi efekti.

String art ehk nöörikunst on sirgjoontest koosnev optiline illusioon. Näiliselt kumerpindadega saab tekitada täiesti omaette maailma. Maris Rekori sõnul on see kunstiliik Eestis veel vähetuntud, mistõttu on nad võtnud eesmärgiks seda laiemale üldsusele tutvustada. "Antud näitus on väike sisekaemus meie senistest arengust ning tutvustus string art'ist kui kunstivormist. Mujal maailmas on see levinud juba 1960ndatest. Eestis veel suhteliselt lapsekingades olev kunst on alati vaatlus omaette. See ruum, mis tekib vaatleja ja nööri vahel on alati vaimustust tekitav,” ütles Rekor.

String art kui kunstivorm tekkis juba 19. sajandil, kui Mary Everest Boole hakkas lapsi õpetama matemaatiliste ideedega. 1909. aastal andis ta välja ka raamatu “Filosoofia ja lõbu algebras”. Ta kasutas "kurvilist tikkimist", et matemaatika alustalasid paremini lahti seletada. Sedalaadi uut stiili õpetus inspireeris ka matemaatik Pierre Bezier'd, kes 1962. aastal pakkus välja bezier kõvera valemi, mis tekitabki optilise illusiooni nöörikunstis.

1960ndatel sai see kunstivorm populaarseks dekoratiivmeetodiks. Selle peamine populariseerija John Eichinger spetsialiseerus just mandalate loomisele ja on senimaani string art'i loojate seas tuntud nimi.

Uus näitus avatakse ERMis 2023. aasta teises pooles.

ERMi „Oma näitus“ konkursi näol on tegemist näituseideede konkursiga, mis on mõeldud neile eraisikutele, kodanikuühendustele või organisatsioonidele, kes ei tegele igapäevaselt muuseumitöö või näituste kureerimisega. Võitjad saavad oma idee ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles