Kuus põhjust, miks piima ja piimatooteid tarbida

Järva Teataja
Copy
Piimapäevad Imaveres
Piimapäevad Imaveres Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Homme, 14. juulil Imaveres toimuv piimapäev „Lehm“ toob Piimandusmuuseumi parki kokku piima ja piimatoodete armastajaid. Toimub piimatoodete laat ja valitakse ka parim piimatoode. Piimapäeva sisustavad rohked töötoad ja külalistele õpetatakse või ja sõira valmistamist.

Piimandusmuuseumi teadur Mai Kukk sõnas, et piimatoodete tarbimine tagab meile parema tervisliku heaolu, kuna piimas leiduvad lipiidid, valgud, süsivesikud, mineraalained, vitamiinid, ensüümid, hormoonid ja pigmendid on ideaalne toit kasvavale organismile ja täiskasvanutele.

„Kui rääkida piimas leiduvatest mineraalainetest, siis on vaieldamatult kõige olulisem kaltsium. Pealegi on piima ja vedelate piimatoodete kaltsium inimorganismile väga hästi omastatav. Nii saab inimene tavaolukorras piimatoodetest ligi kolmveerand vajaminevast kaltsiumist,“ ütles Kukk. „Parim retsept lapsele kaltsiumi omastamiseks on klaas piima ja 15 minutit õues viibimist, et D-vitamiini laadida, kuna D vitamiin aitab organismil kergesti kaltsiumi omastada.“

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar ütles, et parima piimatoote valimisega piimapäeval soovib koda tähelepanu tõmmata piimakarjakasvatajate visale tööle. „Ainult kõrge kvaliteediga toorainest on võimalik valmistada esmaklassilist toodet. Võime julgelt öelda, et piim on Eestimaa valge kuld,“ tõdes Lindsaar. „Tänased piimatooted kannavad kõik pääsukese märki, mis näitab, et põhitooraine on 100% eestimaise päritoluga ja toote kõrget kvaliteeti on tunnustanud sõltumatu ekspertidest koosnev komisjon.“

Piimandusmuuseum toob välja, et teadlased on leidnud lehmapiimast enam kui sada ühendit, mis suudavad kindlustada inimorganismile kogu eluks normaalse kasvu, arengu ja hea tervise.

  • Rikkalik hästiomastatava kaltsiumi sisaldus tagab piimajoojale tugeva luustiku ja hambad.

  • Kaltsiumi tõhus koostöö piimas leiduvate magneesiumi-, kaaliumi- ja fosforiühenditega soodustab kõikide toitainete imendumist ning aitab hoida vererõhku vajalikes piirides.

  • Elutähtsate rasvlahustuvate vitamiinide (A-vitamiin ja tema eellased ning E- ja D-vitamiin) imendumine on tänu piimarasvade erilisele struktuurile väga tõhus.

  • Ka vesilahustuvad vitamiinid, peamiselt mitmed B-rühma esindajad, on valdavalt hõlpsasti omastatavas olekus.

  • Mitmed viimased kliinilised suuruuringud tõestavad, et piima regulaarne tarbimine alandab luuhõrenemise ehk osteoporoosi riski, vähendab ohtu haigestuda käär- ja jämesoolekasvajatesse, võib koos puu- ja köögiviljadega langetada vererõhku.

  • Piimatooted soodustavad süljeeritust, mis vähendab hambakatu teket ja kaarieseriski. Juust söögikorra lõpetuseks alandab suuõõne happesust, see aga on soodne hambaemailile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles