Türi maailmakaardile viinud raadiomast tähistanuks täna väärikat sünnipäeva

Järva Teataja
Copy
Türi raadiomasti käidi uudistamas nii Eestist kui ka välismaalt. See foto on tehtud 12. juunil 1938, mil Türi külastasid II Eesti-Soome ja III Balti riikide ringhäälingu konverentsi delegaadid. Osavõtvate riikide auks on lipuvardas ka riigilipud. 1938
Türi raadiomasti käidi uudistamas nii Eestist kui ka välismaalt. See foto on tehtud 12. juunil 1938, mil Türi külastasid II Eesti-Soome ja III Balti riikide ringhäälingu konverentsi delegaadid. Osavõtvate riikide auks on lipuvardas ka riigilipud. 1938 Foto: Avelinius Tõnisson

85 aastat tagasi, 17. juulil 1937, lõpetati Türi raadiosaatja võimsa saatemasti ehitustööd. Mast oli ainulaadne - tegu oli kõrgeima ilma tõmbitsatrossideta mastiga Euroopas, mis töötas poollainemastina.

Ajaloolane ja Eesti jalgrattamuuseumi eestvedaja Valdo Praust kirjutab sotsiaalmeedias, et kolmele toele isolaatorite vahendusel toetuva sihvaka masti kõrgus oli 196,6 meetrit, selle ehitas Truscon Steel & Co. "Muide masti osa algseid detaile väändus merereisil tormis kõveraks ja tuli asendada enne masti kokkupanekut uutega. Sama aasta sügisel alustas Türi raadiosaatja lainepikkusel 410,4 meetrit tööd - katsesaadetega 15. oktoobril ja regulaarsaadetega 18. detsembril 1937," kirjutab Praust.

Kahjuks said nii mast kui ka saatja kesta vaid vähem kui neli aastat - 10. juulil 1941 lasid taganevad bolševikud nii masti kui ka saatja õhku. Sellest aga piisas, et maailmalinn Türi sai 1938-40 kantud paljudele Euroopas valmistatud raadioaparaatide skaaladele. Prausti sõnul on nii mitmedki sellised raadiod jalgrataste vahel ka Eesti jalgrattamuuseumis eksponeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles