Terviseamet tuvastas mitmes suplusrannas koolera vibriooni

Järva Teataja
Copy
Paljud kiidavad taevani meie ilusat randa, puhast merevett ja maitsvaid sööke, teised ... leiavad ka puudusi.
Paljud kiidavad taevani meie ilusat randa, puhast merevett ja maitsvaid sööke, teised ... leiavad ka puudusi. Foto: Mailiis Ollino

Terviseamet tuvastas Ida-Virumaa, Lääne-Virumaa, Läänemaa, Hiiumaa, Saaremaa ja Pärnumaa suplusrandades koolera vibriooni.

Tegemist on mittetoksiliste koolera vibriooni tüvedega, mis ei oma epideemilist potentsiaali, kuid võivad kahele kuni kolmele protsendile inimestest põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, haavanakkust, kõrva- ja nahapõletikku ning mädanikke. Ohustatud on eelkõige väikesed lapsed, nõrgenenud immuunsusega inimesed ja need suplejad, kelle nahal on marrastusi või haavandeid.

Terviseameti sõnul on veega levivad mikroorganismid muutunud aina aktuaalsemaks. Põhjused on seotud nii analüüsimeetodite arenemise, kliima soojenemise kui ka maailma avatuse ning aina intensiivsemaks muutunud veetranspordi ja inimeste liikumisega. Kliima soojenedes tõuseb üldine merevee temperatuur, mis loob koos madala soolasisaldusega soodsad tingimused lõuna pool elavate haigusetekitajate liikide levikuks jahedamatesse aladesse, sealhulgas ka Läänemerre ja Eesti rannikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles