Riigikantselei töörühm keskendub okupatsioonivõimu sümboleid kandvatele hauatähistele ja mälestusmärkidele

Urmas Glase
Copy
Türi monument
Türi monument Foto: Tiit Reinberg

Riigikantselei juurde moodustatud töörühm kogub kokku Eestis asuvate okupatsioonivõimu sümboleid kandvate hauatähiste ja mälestusmärkide info ning töötab välja lahenduse nende eemaldamiseks ja hauatähiste asendamiseks neutraalsete tähistega.

Töögrupi juht Asko Kivinuk hindas seatud ülesannet keeruliseks väljakutseks, mis eeldab põhjalikku planeerimist. „Töörühma ülesandeks on korraldada avalikus ruumis asuvate okupatsioonivõimu sümbolitega hauatähiste ja mälestusmärkide eemaldamine või asendamine neutraalsete tähistega. Sellega kaasneb ebasobilike sümbolitega tähistatud hauatähiste või mälestusmärkide kaardistamine ja nende omandisuhete väljaselgitamine. Samuti teisaldamist või kõrvaldamist toetava õigusliku aluse analüüs ning lõpuks ka väärikas ja lugupidav protsess, et Eesti avalik ruum nendest puhastada. Kõik see on võtab aega,“ sõnas Kivinuk.

Eesti avalikus ruumis on hinnanguliselt 200-400 okupatsioonivõimu sümboleid kandvat mälestusmärki või hauatähist. Nende kohta ei ole olemas üht, täielikku ja ammendavat andmebaasi, Riigikantselei on seda kaardistust koostamas. Järgmiseks on vaja selgitada välja nende omanikud, ehk need, kelle maal monumendid või hauatähised on. Selleks võib olla nii riik, kohalik omavalitsus, aga ka eraisik või firma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles