Viieaastane tüdruk kadus merre minnes hetkega

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Kuigi Järvamaa randades suviti just ülemäära palju melu ei ole ja ka tänavuse suplushooaja algus pole erandlik, siis rannavalvurid soovitavad kõikjal ohustusnõuetest kinni pidada.
Kuigi Järvamaa randades suviti just ülemäära palju melu ei ole ja ka tänavuse suplushooaja algus pole erandlik, siis rannavalvurid soovitavad kõikjal ohustusnõuetest kinni pidada. Foto: Kuido Saarpuu

Rannahooaeg on kestnud juba kaks kuud ning samal ajal kui rannalised veemõnusid naudivad, teevad rannavalvurid tööd, et tagada kõigi külastajate ohutus. Eelmisel suvel päästsid G4Si rannavalvurid kiire sekkumisega uppumisohust mitu väikest last, kes olid vanemate järelevalveta.

Ka sel aastal hoiab sadakond G4Si rannavalvurit rannailma nautlejatel silma peal. G4Si rannavalve juht Henry Seemeli sõnul on kõige tähtsam, et külastajad ei jätaks pere pisemaid vee ääres omapead. „Väikesed lapsed on väga uudishimulikud, kuid ohte nad veel hästi ei taju, mistõttu on lapsevanema juuresolek väga oluline,“ põhjendas ta.

Stroomi rannas leidis mõned nädalad tagasi aset murettekitav olukord, kui keskpäeval tuli rannavalve staabi juurde naine, öeldes, et tema viieaastane tütar läks vennaga vette, aga tagasi kaldale tuli ainult poeg. Poja sõnul tahtis õde kaugemale minna. Kuna ema enam last ei näinud, pöördus ta G4Si rannavalve poole. Päästjad alustasid viivitamatult rannas otsinguid ja meedik rahustas ema ning küsis lisainfot ning seejärel mindi last ka binokliga tornist otsima. Info anti kohe edasi kaatripatrullis olevatele päästjatele, kes alustasid otsinguid sügavamas vees.

Kui 20 minuti jooksul ei olnud õnnestunud last leida, kaasati otsingutesse ka politsei. Samal ajal olid rannas ka töömalevlased, kes tulid samuti appi otsima nii rannas kui ka madalas vees. Randa saabusid peagi ka päästeamet, politsei ja kiirabi.

Päästeamet korraldas jettide ja helikopteri kaasamise otsingutesse. Politsei otsis last sündmuskohal ATV-ga. Kiirabi valmistas koos meedikuga ette ala võimalikuks esmaabiks. Ligi tund hiljem leiti laps surfialast liiva pealt mängimas. Tegu oli kohaga, kus ka varem otsijad käisid, seega võib arvata, et laps liikus sinna pikema aja jooksul.

Ujugem poidega tähistatud alas

Avalikus supelrannas on ujumisala tähistatud poidega. Selles alas on ujumine turvalisem – vesi ei ole liiga sügav ning ujuja jääb reeglina rannavalvurite vaatevälja. Meeles tasub pidada ka seda, et poid tähistavad ala, mis on mõeldud ainult suplejatele, mitte veesõidukitele ega surfaritele.

Kiire reageerimine päästab elu

Selleks, et suvekuud vee ääres mööduksid ohutult, tuleb hoida lastel pidevalt silm peal ning veidratest või potentsiaalselt ohtlikest olukordadest rannavalvurile viivitamatult teada anda. Kiire tegutsemine võib päästa elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles