Sotsiaalkindlustusamet avas ukrainakeelse nõustamisliini

Järva Teataja
Copy
Telefon. Pilt on illustreeriv.
Telefon. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sotsiaalkindlustusametis alustas 1. augustist tööd kolm psühholoogi, kes hakkavad igapäevaselt kella 16-20ni vastama ohvriabi kriisitelefonile 116 006 ukraina keeles. Lisaks on samal numbril helistades võimalik kokku leppida ukrainakeelne videonõustamine endale sobival ajal.

„Sõjatrauma on pikaajalise mõjuga kogemus, mis ei lõpe turvalisse keskkonda jõudmisega. Sõjatrauma võib põhjustada erinevaid vaimse tervise häireid, mis takistavad uue keskkonnaga kohanemist ja iseseisvat toimetulekut,“ sõnas kaugnõustamisteenuse juht Karmel Tall. Ukrainakeelse kriisitelefoni ja videonõustamise võimalusega soovitakse panustada tõsisemate vaimse tervise murede ennetamisse ja toetada sõjapõgenike iseseisvat toimetulekut.

Ukraina teemadel pöördujate arv on Talli sõnul küll ajas vähenenud, kuid kõned on läinud sisult keerukamaks. „Kui mõni kuu tagasi helistati kriisitelefonile valdavalt selleks, et küsida infot, siis nüüd on peamisteks murekohtadeks psühhosotsiaalse esmaabi vajadus, ärevus ja hirm, meeleoluhäired ning eluasemega seotud teemad. Lisaks on sõjapõgenikud ise väljendanud soovi saada toetust oma emakeeles.“

Ukrainakeelne nõustamisliin avati 1. augustil kell 16. Leping on esialgu sõlmitud aasta lõpuni ning liin töötab igapäevaselt kella 16-20ni. Muudel kellaaegadel on sõjapõgenikel võimalus pöörduda ohvriabi kriisitelefonile vene keeles ja jätta tagasihelistamise või videokohtumise soov. Ukrainakeelne nõustaja võtab pöördujaga ühendust esimesel võimalusel.

Lisaks telefoninõustajatele töötab juuli algusest sotsiaalkindlustusametis kaks ukrainakeelset psühholoogi, kes pakuvad tuge laevas ja majutusasutustes elavatele sõjapõgenikele.

Sotsiaalkindlustusamet kuulutas konkursi ukrainakeelsete psühholoogide leidmiseks välja maikuus. Koostöös Eesti Psühholoogide Liiduga jõudis info Eestis tegutsevate ukrainakeelsete psühholoogideni. Kandidaate, kellega viidi kahe kuu jooksul läbi värbamisintervjuud, oli kokku 17. Kõik nõustajad omavad erialast väljaõpet ning on eelnevalt aastaid Ukrainas töötanud praktiseerivate psühholoogidena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles