Metsad sinavad mustikatest

Eva Klaas
, reporter
Copy
Vajelina Lank (paremal) müüb enda korjatud marju Paide turul, kus huvilisi jätkub.
Vajelina Lank (paremal) müüb enda korjatud marju Paide turul, kus huvilisi jätkub. Foto: Kristo Kivisoo

Mustikad on tänavu ilusad ja suured, kinnitavad metsas marjul käivad inimesed. Nii mõnigi märgib, et mustikaid ei ole metsas palju, vaid väga palju. Kuigi saagikus on paiguti erinev, on marjuliste hinnangul metsmustika saak tänavu kindlasti üle keskmise ning parem kui eelmisel aastal.

Eelmise nädala lõpus nägi allakirjutanu Aegviidus mustikaid korjates, et need olid ilusad ja suured. Ka üsna aeglase noppijana, kellele on marjul käimine pigem tore võimalus loodusesse uitama minna, õnnestus neid korjata tunnikese jooksul umbes liitri jagu, seda söömisega pooleks. Kindlat mustikakohta mul pole, läksin metsa lihtsalt seal, kus teadsin mustikavarsi olevat. Reede õhtupoolikul kohtasin seal mõnd teistki marjulist.

«Väga ilusad marjad on. Kui tead, millises metsas mustikad kasvavad, keerad metsa ja juba leiadki. Metsad on marju täis,» rääkis Aegviidus kohatud marjuline. «Ma ei ole päris kohalik, elan Tallinnas, aga kuna siin elavad tuttavad ja jagub ka ilusat mustikametsa, käin marjul siin,» kõneles naine, kes nopib mustikaid ka müügiks. Ta ei müü neid aga turul, vaid oma tuttavatele ja nende kaudu ka edasi. Keskmiselt jaksab päevaga korjata kuni kaks ämbritäit marju – nii ei muutu veel väga tüütavaks. «Olen küll ka varem mingil määral müügiks korjanud, kuid nüüd on elu nii kalliks läinud, et enam ei saagi hästi kõrvalteenistuseta hakkama,» ütles naine, kes palus oma nime mitte avaldada, kuna kardab liigset tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles