Peagi vuravad Järva-Jaanis taas kummalised kulgurid

Rauno Uusleer
, suvereporter
Copy
Eelmisel aastal Järva-Jaanis toimunud killavooril oli teemaks ühistransport, kuid juba siis sai näha maastikul sõitmiseks sobivaid masinaid.
Eelmisel aastal Järva-Jaanis toimunud killavooril oli teemaks ühistransport, kuid juba siis sai näha maastikul sõitmiseks sobivaid masinaid. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel laupäeval toimub Järva-Jaanis järjekordne killavoor, kus tänavu võtavad üksteise järel ritta maastikusuutlikud sõidukid ja kummalised kulgurid.

Ürituse üks eestvedajaid Tuve Kärner tunnistab, et iga aastaga läheb huvitava teema leidmine järjest raskemaks. «Me teeme seda killavoori 16. korda ja igal aastal on uus teema. Eks need teemad hakkavad juba tasapisi otsa saama. Varasemalt on teemaks olnud näiteks ühistransport, tuletõrje, kuni kolmerattalised jne,» räägib ta.

Kärner selgitab, et selleaastase ürituse teema tuli puhtalt eelmistest aastatest saadud inspiratsiooni pealt. «Kellelgi meie poistest see mõte tuli. Kusjuures kõige tähtsam on selle pealkirja teine pool ehk kummalised kulgurid. Sellest on nüüd palju aastaid möödas, kui me tegime ainult kummaliste kulgurite killavoori, mis osutus väga menukaks. Inimestele meeldib ju näha, kui keegi on teinud mõne traktori või kahekorruselise jalgratta või ükskõik mille täiesti oma enda kätega nullist. Selliseid asju ju tehasest ei saa. Viimastel aastatel olemegi lisanud põhiteemale alati ka selle kummaliste kulgurite poole.»

Kärner räägib, et kuigi võiks arvata, et sellisel üritusel käivad ainult eriskummalised masinad, ei kohusta tema kui korraldaja kedagi silma paistma just ainult masinaga. On ka teisi alternatiive. «Paar päeva tagasi helistas üks Moskvitši omanik, kes tahtis teada, kas ta võib ka osa võtta. Küsisin, kas auto on kuidagi eriline ka, mille peale mees vastas, et ei ole, kuid eks kõik Moskvitši omanikud ole omamoodi kummalised, et tänapäeval sellise auto roolis on. Sellega mahtus mees ilusti kategooriasse ja tuleb kohale,» toob Kärner näite.

Teisipäevaks oli üritusele kirja pandud umbes 30 masinat, kuid see arv veel kindlasti muutub. «Paraku on eestlane selline, et jätab registreerimise viimasele minutile või üldse sama päeva hommikusse,» selgitab eestvedaja.

Külastajate puuduse pärast Kärner muret ei tunne, kuna varasemate aastate põhjal on teada, et inimesi selline tehnika eksponeerimine huvitab. «Publikut me kahjuks üle lugeda ei saa, kuna kõige rohkem rahvast on tee ääres paraadi vaatamas. Ühel aastal püüdsime droonifoto abil suurusjärku teada saada ja siis tuli arvuks umbes kolm tuhat inimest. Sinna kanti võib ka sel aastal sihtida,» pakub ta välja.

Sel aastal on võimalik Järva-Jaani vanatehnika muuseumist vana tehnikat ka rentida. Vajalik on vaid oma kütus ja aku masinale. Kärner lisab, et ta on õnnelik, kui muuseumi masinad liikuma pannakse ja neid tuulutatakse.

Kuigi tegu pole veel faktiga, vastab Kärner küsimusele, mis on muuseumi kroonijuveel selleaastasel killavooril, õhinaga. «Ma küll sajaprotsendiliselt lubada ei julge, kuid liitlasvägede mehed tulevad ehk Tapalt ühe Nõukogude-aegse buldooseriga. Nad väidavad, et see oli viimane Vene masin, mis Tapale jäänud oli. Nad tõid selle tegelikult juba jaanuaris siia ning vahepeal andis masin isegi lootust liikuma hakata, sest suitsu tuli, kuid täiesti kindlalt siiski lubada ei saa, et see koosseisu jõuab.»

Lisaks iga-aastasele killavoorile teeb ürituse eriliseks ka see, et esimest korda toimub samal ajal ka Järva-Jaani kodukohvikute päev.

Kohvikutepäeva eestvedaja Ülle Vaas ootab põnevusega laupäeva ning tunnistab, et tööd on tehtud ürituse nimel ohtralt. «See kodukohvikute teema on Eestis nii populaarne, kuid meil ei ole see siiani toiminud. Sellel aastal otsustasimegi, et proovime siiski ära teha. Kuna Järva-Jaani on oodata laupäevaks väga palju külalisi, siis tunduski tark mõte need kaks üritust ühendada,» selgitab ta.

«Tegelikult panin ma juba kevadel teate üles, et selline plaan on. Kohe alguses tuli kaks kohvikut. Nüüd teise ringiga tuli veel viis juurde ehk kokku on meil avatud seitse kodukohvikut,» lisab Vaas.

Eriliselt hea meel on Vaasil aga selle üle, et kõik kohvikud on eriilmelised. Samuti selgitab ta, et kohvikute nimed ja temaatika on omavahel seotud just selleks, et külastajatel oleks huvitavam ja põnevam.

Killavoor ise saab alguse kell 12 Laia tänava lõigul, kuhu masinad kogunevad. Üritusele tõmbab joone alla kell 19 algav simman Lai tänav 1 sisehoovis, kus esinejaks on kohale kutsutud ansambel Vanad Sõbrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles