Staadionimuru kastmine rikkus elanike joogivee

Järva Teataja
Copy
Muru kastmine.
Muru kastmine. Foto: Aivar Aotäht

Türi linnastaadioniga piirnevate tänavate elanike joogivees võib esineda rauasetet. Joogivesi on siiski inimestele kõlbulik ja tarbimiseks ohutu.

Türi vallavalitsuse kodulehe andmetel tekkis rauasete joogivette seetõttu, et 15. augustil käisid Türi linnastaadioni kastmas vabatahtlikud päästjad, kuid jätsid sellest teavitamata Türi Vesi OÜd. „Vett kastmiseks võeti tuletõrjehüdrandist aga sedavõrd suurtes kogustes, et etteteavitamatult tekitas see olukorra, kus veetrassist läks vett rohkem välja, kui sinna peale tuli. Nii tekkis veetrassis väga suur hüdrolöök, mis lõi torude seintest lahti sinna kogunenenud sette," selgitas Türi Vesi OÜ juht Jan Raudsepp. Rauasetet võib linnastaadioniga piirnevate tänavate elanike joogivees olla kuni nädalapäevad.

Raudsepp rõhutas, et tuletõrjehüdrandid on ettenähtud kasutamiseks ainult sihtotstarbeliselt tulekahju korral. „Muul juhul tuleb rangelt kokku leppida kõik muud suurtes kogustes vee tarvitamised, siis me teame, kustkohast, kuidas vett võetakse. Teisiti lihtsalt pole suures koguses vee võtmine mõeldav," lausus ta.

Türi vallavanem Ele Enn sõnas, et vallal on kavas kokku kutsuda ümarlaud, kus rääkida ühiselt ja üheselt selgeks, kuidas ja kus kohast vajadusel suuremates kogudes vett võtta. Kokku tuleb leppida sellest teavitamise kord ja nii vältida olukordi, kus inimeste joogivesi saab kuidagigi rikutud.

Head Türi linna elanikud!

Vabandan teie kõigi ees!

Mitte sellepärast, et me vabatahtlike päästjatena linnastaadionile muru kastes head tegime eesmärgiga säilitada sportimisvõimalus ja säästa raha uue murukatte rajamise arvelt.

Vabandan sellepärast, et mõned juhtivtöötajad Türi vallas ja vee-ettevõttes on asunud veeprobleemi tekitamises süüdistama meid, vabatahtlikke päästjaid. OÜ Türi Vesi juht lausa avalikult valetades väitega, et me ei teavitanud vee-ettevõtet oma tegevusest. Helistasin enne hüdrandi kasutamist vee-ettevõtte esindajale, informeerisin me soovist ja ka sellest, et oleme valmis vajadusel veekulu hüvitama.

Veeprobleemi lükkamine vabatahtlike päästjate süüks on alatu ja piinlik!

OÜ Türi Vesi on hüdrantide puudulikust töövõimest teadlik juba aastaid. Oleme sellele korduvalt tähelepanu juhtinud, kuid seni tulutult. Türi linnas raudteest Särevere poole jäävas linnaosas pole mõtet päästesündmuse ajal hüdrante üldse arvestada, sest need ei anna piisavas koguses vett ning alati oleme selles piirkonnas kustutades vedanud vee kuskilt kaugemalt paakautodega.

Sarnane probleem on ka näiteks Oisu keskuses tuletõrjehüdrandiga, kus Oisu paakauto testtäitmisel kulus paagi täitmiseks ca 2 tundi 40 minutit! Ka tookord sain Türi vee-ettevõtte juhilt riielda, sest testtäitmise ajal oli Oisu alevik veeta. Sama juhtus Oisus ka tulekahjult naastes, kui päästeautot tankides jäi küla veeta.

Sel suvel avastasime koos Türi kutseliste pritsimeestega Oisu vana sigala põlengu käigus, et ka Oisu keskusesse rajatud veevõtukoht (maasse süvendatud mahutid) oli kuiv. Selle veevõtukoha tühjuse osas ütles OÜ Türi Vesi juht nüüd, et me ikka teavitaks, kui sealt tünnidest vett võtame, siis nad saavad need uuesti täita. Iroonia on selles, et sealt pole pärast valmimist ükski päästeauto vett võtnud ja seepärast ei saanud me ka teavitada sellest!

Tunnistan enda süüd ainult selles, et kasutasime staadioni kastmisel hüdranti, mis asub OÜ Türi Vesi esindajaga kokkulepitud hüdrandiga sama territooriumi teises servas ehk siis leppisime kokku, et kasutame katlamaja väravas (Olerexi lähedal) asuvat hüdranti, aga kasutasime endise EPT peavärava juures olevat hüdranti. Kokkuleppimise ajal ei teadnud ma, et seal, staadionile lähemal väravas, on ka hüdrant ja kuna need asuvad teineteisest ehk vaid 100 m kaugusel ja sama territooriumi erinevates väravates, siis ei osanud aimata võimalikku probleemi.

Samuti on alusetu ettevõtte juhi jutt tohutusuurtest veekogustest! Või siis ongi ehk 29 m3 vett linna suure veesüsteemi jaoks nii suur kogus, mis peabki lööma kogu süsteemi rivist välja?

Vallavanema reaktsioon ja telefonikõne mulle teemal: "vald peab nüüd seda vett maksma ja see on väga raske olukord" on täiesti naeruväärne! Selle asemel, et vabatahtlikke tänada kiire ja tasuta reageerimise eest, et säästa valla raha murukatte uuendamise ja taastamise arvelt, saime hoopis noomida!

Nii nagu lubasin enne hüdrandi kasutamist OÜ Türi Vesi esindajale, hiljem samuti ettevõtte juhile ja ka vallavanemale, et päästeühing on valmis selle veearve ise tasuma, nii sai see ka tehtud ning arve summas 49 eurot ja 56 senti on käesoleva selgituse kirjutamise hetkeks makstud.

Ja spordirahvale ütlen, et ärge muretsege! See juhtum ei vähenda vabatahtlike päästjate hoolimist oma kogukonnast ja elukeskkonnast ning tuleme kastame veel, kui vaja!

Jumala auks ja ligimise kaitseks!

Priitahtlik pritsimees Meelis Välimäe

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles