Päästjad panevad südamele: ole metsas, maastikul ja koduaias tulega ettevaatlik

Järva Teataja
Copy
Tuleohu kaart.
Tuleohu kaart. Foto: Keskkonnaagentuur

Soe ja kuiv ilm on muutnud metsad tuleohtlikuks. Päästjad kutsuvad üles tähelepanelikkusele looduses ja koduhoovis lõkke tegemisel ning mootorsõidukiga maastikul liikudes.

lmateenistuse andmetel on Järvamaal metsades praegu suur tuleoht. Reedel ja laupäeval on sajuta ilmad ning tuleoht suuremas osas Eestis võib tõusta kõrgeima, viienda klassini ehk äärmiselt kõrgeks. Metsatulekahjusid tuli neljapäeval Eestis ette mitmeid. 

Päästeamet tuletab meelde, et lõket tohib teha vaid ohutusreegleid täites.

Samuti meenutab päästeamet, et  kulu põletamine on keelatud aastaringselt. 

Kuumade ilmadega on tulekahju kerge süttima ka põllutöödel. Viljakoristus- ja heinatöid tehes tuleb kontrollida masina korrasolekut ja puhtust, et lendav säde ei põhjustaks süttimist. Samuti aitab ohutust tagada töö ajal ümbruse jälgimine, et tuld võimalikult vara avastada. Tulekustutiga tuleks kustutust alustada võimalikult kohe ning kutsuda abi.

Ohutu lõkketegemise reeglid:

 Enne lõkke süütamist veendu, et lõkkekoht ja selle ümbrus on põlevast materjalist puhastatud, hoonetest piisavalt kaugel ning tule tegemisega ei kaasne ohtu loodusele.

Lõket tee vaid tuulevaikse ilmaga. Tuleohu vältimiseks jälgi tule tegemisel või grillimisel tuule suunda, et sädemed ei lendaks hoonele, metsa, kuluheinale või muule põlevmaterjalile.

Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu, pappi ja paberit.

Lõket tuleb valvata ja hoida käepärast tulekustutusvahend – näiteks ämber veega, tulekustuti või veega täidetud voolik.

Enne lõkke juurest lahkumist veendu, et see oleks täielikult kustunud. Vajadusel vala lõkkekoht veega üle või kata pinnasega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles