Uuring tuvastas: Türi pronkssõduri juurde on maetud kümneid kirste

Järva Teataja
Copy
Türi linna saabujaid tervitab juba 36 aastat Nõukogude mundris pronkssõdur.
Türi linna saabujaid tervitab juba 36 aastat Nõukogude mundris pronkssõdur. Foto: Kristo Kivisoo

Türi vallavalitsuse tellitud georadariuuringuga leiti Türi linna sissesõidul asuva pronkssõduri monumendi juurest selgeid märke vähemalt 55 kirstu olemasolust.

Vastavalt vallavalituse lähteülesandele selgitada välja, kas Türi linna sisseõidul asuva pronkssõduri monumendi juurde on kedagi maetud, teostas Elermo OÜ georadariuuringu.

Andmete kogumine toimus uuringualal 12. augustil. Uuring hõlmas haljasala, mis jääb ausambast biopuhasti kinnistu poole, plaaditud teede ümbrust ning Kastani tänava poole mineva tee ja kuuseheki vahelist ala.

Selleks, et saada alalt võimalikult head ja lihtsasti loetavat pilti, kasutati uuringualal kõrgresolutsioonilist antennimassiiviga 3D georadarit. Andmeid töödeldi spetsiaaltarkvaraga GPR Slice. See on suurte võimalustega ekspertidele mõeldud tarkvara, mis on kasutusel väga pajudes ülikoolides ja teadusasutustes üle maailma.

Uuringualalt leiti selgeid märke kirstude olemasolu kohta. Kõik hauad tuvastati monumendi ja Kastani tänava vahelise plaaditud tee servadest. Kokku tuvastati vähemalt 55 kirstu olemasolu.

Nüüd on Türi vallavanem Ele Ennu sõnutsi üheselt selge, et Türi pronkssõdur on hauatähis, mille eemaldamise saab otsustada vaid sõjahaudade komisjon. „Edastasime lisainfo ka sõjahaudade komisjonile. Palusime kiirendada otsustusprotsessi, et ümber vaadata komisjoni esialgne otsus jätta plats puutumata," märkis ta. Lisaks küsis Türi vallavalitsus arvamust ka teiste muinsuskaitse all olevate nõukogude armee mälestusmärkide kohta, mis asuvad Türi kalmistutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles