33 aasta tagust suursündmust tuleb meeles pidada

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Türi vallavanem Ele Enn (vasakul) ja valdkonnajuht Kati Nõlvak asetasid Balti keti mälestuskivi juurde lilled.
Türi vallavanem Ele Enn (vasakul) ja valdkonnajuht Kati Nõlvak asetasid Balti keti mälestuskivi juurde lilled. Foto: Silvi Lukjanov/Türi vald

Täna möödub 33 aastat Eesti, Läti ja Leedu ühiselt korraldatud  poliitilisest massimeeleavaldusest Balti kett, mille eesmärk oli näidata maailmale Baltimaade vabadustahet.

33 aastat tagasi moodustasid paar miljonit inimest Tallinnat, Riiat ja Vilniust ühendava 675 kilomeetri pikkuse inimketi. Balti kett lookles ka läbi Järvamaa.

Sama aasta augustis avati Järvamaa muinsuskaitse seltsi initsiatiivil Särevere aleviku lähedal maantee ääres Balti keti mälestuskivi.

Selle jalamile täna lillekorvi asetades rääkisid Türi vallavanem Ele Enn ja valdkonnajuht Kati Nõlvak sündmusega seotud mõtteid.

Vallavanem Ele Enn täheldas imetlust selle aja infoliikumise kiiruse üle läbi kolme Balti riigi. Kati Nõlvak lisas, et sama tähtis kui oli 33 aastat tagasi näidata oma rahumeelset otsusekindlust, on seda vaja tänagi. Ühiselt oldi seda meelet, et aina enam tuleb au sisse tõsta Eesti oma mälestusmärgid ja lüüa need särama kui uued.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles