Tartu Ülikooli uus õppeaasta algab homme üliõpilaste meeleavaldusega

Urmas Glase
Copy
Tartu Ülikooli avaaktus 2021
Tartu Ülikooli avaaktus 2021 Foto: Ragnar Peets

Esmaspäeval, 29. augustil kell 10 toimub Tartu Ülikooli peahoone ees 2022/2023. õppeaasta avaaktus ja ülikooliteed alustab 4530 uut üliõpilast. Üliõpilaskonna esimees kutsub aktusel üles avaldama meelt kõrgharidusrahastuse toetuseks.

Õppeaasta alguse puhul tervitavad peahoone ees üliõpilasi rektor Toomas Asser, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartu Ülikooli üliõpilaskonna esimees Katariina Sofia Päts ning semiootika ja kultuuriteooria õppekava esimese aasta üliõpilane Emma Lotta Lõhmus. Üles astub Tartu Akadeemiline Meeskoor dirigent Kuno Kerge juhendamisel ja aktusel osaleb ka ülikooli maskott Tiksu.

Tartu Ülikooli üliõpilaskonna esimehe Katariina Sofia Pätsi sõnul on seekordne avaaktus tavalisest erinev, sest kõrghariduse rahastus on kriisis. „Üliõpilastel on aeg võtta ohjad enda kätte ja näidata oma meelsust. Kutsun kõiki üles osalema meeleavaldusel #sendidkaasa. Võta aktusele kaasa peotäis sente ja kõlistame neid märguande peale aktuse viimase kõne ajal üheskoos. Näitame, et nüüd aitab, kõrgharidus vajab kiiremas korras suurt rahasüsti ning oleme ülikooli ja õpingute nimel valmis kasvõi kerjama,“ ütles Päts.

Tartu Ülikooli õppeprorektor Aune Valk tuletas meelde oma juuni alguses sisseastumise infopäeval antud lubadust rääkida sügisel ülikooliperest ja tulevikuoskustest.

„Ülikoolipere värskete liikmetena on teil oluline meeles pidada, et te ei ole passiivsed teadmiste tarbijad, vaid aktiivsed osalised uute teadmiste sünnis,“ rõhutas õppeprorektor.

„Lisaks suurele ülikooliperele tekib teil loodetavasti ka oma erialapere, kellega jagate ülikooliajal rõõme ja muresid, elamispinda ja toidukordi sagedamini kui oma päris perega. Jagamine on abiks, eriti rasketel aegadel, mida meile ennustatakse,“ rääkis Valk.

Tulevikuoskustest rääkides sõnas ta: „Ei nüüd ega ka tulevikus piisa enam vaid ühe valdkonna teadmistest, vaja on oskust siduda eri valdkondade teadmisi ja oskusi. Kasutage ära, et ülikoolis on see kõik teil käeulatuses – piisab vaid veidi avarama pilguga oma uute pereliikmete hulgas ringi vaadata.“

Aktuse ajal on peahoone ees ülikooli veebipoe müügitelk, kust on võimalik osta ülikooli meeneid ja trükiseid. Samas telgis kogutakse annetusi Ukraina üliõpilaste toetuseks ja igaüks, kes annetab vähemalt ühe euro, saab Tartu Ülikooli teadlaste avastatud piimhappebakteriga ME-3 rikastatud jäätise.

Sel aastal alustab õpinguid 4530 uut üliõpilast, neist 2757 kõrghariduse esimesel astmel, 1608 magistriõppes ja 165 doktoriõppes. Kokku õpib Tartu Ülikoolis 15 210 üliõpilast, sh 9260 kõrghariduse esimesel astmel, 4720 magistriõppes ja 1230 doktoriõppes.

Avaaktusele järgnevad valdkondade ja instituutide avaaktused ning infotunnid, mille kohta leiad infot üksuse kodulehelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles