Üleriigiline koolirahu kuulutati välja südamelinnas Paides

Järva Teataja
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh

Täna keskpäeval kuulutati üle-eestiline koolirahu välja Paides. Eesti koolirahvast tervitasid Vabariigi President Alar Karis ning haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas. Noorte eest kõneles Paide Gümnaasiumi abiturient Janely Allsaar.

“Ainult rahu lubab midagi saavutada, ehitada midagi püsivat - kõik muu lõhub ja eriti kerge on lõhkuda laste kasvavat hinge ajal, mil ta end otsib,” rõhutas oma kõnes Eesti Vabariigi president Alar Karis. Ühtlasi saatis president Eesti südamest lendu üleskutse: “Otsime rahu kodus, koolis, kogukonnas ja riigis, mis aitaks meil ehitada paremat, sõbralikumat ja loovamat Eestit!”

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas soovis oma tervituses, et sellel õppeaastal leiaksid kõik õpilased endale palju sõpru, avastaksid enda jaoks mõne huvitava hobi ning omandaksid uusi oskusi ja teadmisi. “Õpetajatele soovin, et te tunneksite, et kogu ühiskond on teiega koos. Et teil oleks rõõmu oma tööst ja tänu. Tänu kiirgab edasi rõõmu,” sõnas minister.

Paide Gümnaasiumi abiturient Janely Allsaar julgustas õpilasi olema avatud võimalustele, julgeda ja lasta üksteisel erineda. “Iga inimene on erinev, erinev oma mõtete, tunnete, eesmärkide ja tausta poolest, see on äge ja mis kõige tähtsam, iga erinevus annab meile isikupära. Sellega muudame ka kooli omanäolisemaks!"

Paidele andis koolirahu linna teatepulga üle Keila linn, mis oli koolirahu linnaks möödunud õppeaastal. Avatseremoonia kesksel kohal oli koolirahu lepingu sõlmimine, mille allkirjastasid kõik koolirahu liikumise partnerid ja Paide koolide esindajad.

Paide linn plaanib koolirahu linna tiitlit terve aasta auga kanda ning levitada koolirahu head sõnumit, kaasates sellesse kõik linna koolid ning kogukonnad nii linnas kui ka külades. „Paidel on suur au kanda koolirahu linna tiitlit, kuid samal ajal tähendab see meile ka kohustust pöörata enam tähelepanu turvalisele õpi- ja töökeskkonnale meie koolides,“ rõhutas Paide linnapea Eimar Veldre.

Üle-eestilist koolirahu on kuulutatud välja alates 1999. aastast eesmärgiga märgata ja toetada kõiki, kes oma kooliteed käies vajavad turvalist koolikeskkonda, lihtsat ja segamatut koolirõõmu. Vara­semalt on koolirahu kuulutatud välja Tallinnas, Tartus, Põltsamaal, Viljandis, Valgas, Narvas, Pärnus, Põlvas, Rakveres, Elvas, Jõgeval, Sillamäel, Kuressaares, Türil, Hiiumaal, Võrus ning Keilas.

Koolirahu – see on kokkulepe, mille eesmärgiks on, et kool on kogu koolipere jaoks koht, kus kõik tunnevad end füüsiliselt, vaimselt ja sotsiaalselt turvaliselt iga päev terve kooliaasta jooksul.

Koolirahu eestvedaja on alates 2008. aastast Lastekaitse Liit, mis aitab kaasa lapse õiguste tagamisele ja lapsesõbraliku ühiskonna kujundamisele. Koolirahu koostööpartnerid on Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Õpilas­esinduste Liit, MTÜ NÜ TORE, Integratsiooni Siht­asutus, SA Kiusamisvaba Kool, MTÜ Vaikuseminutid.

Paide linnas tegutseb neli munitsipaalkooli, riigigümnaasium, kutsekool, erivajadustega laste kompetentsikeskus ning üks erakool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles