Janely Allsaar: hoolime üksteisest

Järva Teataja
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh

Paide Gümnaasiumi Prima õpilase Janely Allsaare kõne​ eilsel koolirahu avatseremoonial.

Lugupeetud President, austatud minister, head kuulajad.

"Mis on kodu, kus on kodu, kus on kodukoht?" - Kool on minule, arvan, et ka paljudele teistele õpilastele teise kodu eest. Enamus meist veedab seal oma ärkveloleku ajast aega isegi rohkem kui kodus. Seetõttu on oluline, et koolikeskkond oleks turvaline nii füüsiliselt, vaimselt kui ka sotsiaalselt. Selle saavutamiseks on meil kõigil väga oluline roll. Roll hoida teineteist.

Kool aitab meil ka ennast leida. Igal inimesel on siin elus oma kutsumus, oma ülesanne, oma põhjus, miks ta hommikul üles ärkab. On neid, kes juba teavad, mis on nende kutsumus, kuid paljud alles otsivad seda. Ka mina ei tea veel kindlalt, mis on minu elu kutse ja see on täiesti normaalne. Kuid ma tean, et kool ja haridus aitavad mind enda otsimise teekonnal. Kool on koht, kus me saame õppida ja teha ka vigu. On oluline, et me teadvustaksime, et vigade tegemine on normaalne! Just vigadest õpime me kõige rohkem. Kallid koolikaaslased ja õpilased üle Eesti - võtke julgelt vastu ka teile pakutud võimalused, mis teile koolis avanevad. Sellega on teil võimalik oma oskuste portfelli laiendada veelgi rohkem! Te olete julgemad, kui te seda ise arvate!

Iga inimene on erinev - me erineme oma mõtete, tunnete, eesmärkide ja tausta poolest. See on äge ja mis kõige tähtsam - iga erinevus annab meile isikupära. Sellega muudame ka kooli omanäolisemaks. Julgus erineda teistest ei tähenda kohe, et peaksime vaatama kedagi altkulmu. Vastupidi! Ole ise erinev ja lase teistel ka olla.

"Rahu, ainult rahu," ütles Karlsson. Õpetajad, vanemad, meie toetajad, pidage seda meeles. Meie - noored - alles kasvame. Me pole veel päris valmis. Võime muidugi küsida, et kas keegi on üldse kunagi .. "päris valmis?"

Kahe-kolmekümne aasta pärast kooli kokkutulekutel meenutame üheskoos, kui toredaid hetki, sealhulgas "kiiksuga" olukordi meil oli. Neid hetki saame hakata looma juba täna!

Seega - hoolime üksteisest, õpime oma eksimustest, võtame vastu võimalused, julgeme rohkem erineda ja laseme üksteisel erineda.

Teeme sellest õppeaastat oma elu parima aasta! Ja tuletan meelde, et 286 päeva pärast algab uuesti suvevaheaeg. Tänan kuulamast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles