Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* See oli mõni aasta tagasi, kui ühe Türi valla maakooli õppeaasta avaaktust väisasid politseinikud. Põhjuseks oli alkoholijoobes ja öösel avariisse sattunud verepritsmeis nooruk, kes ei jäänud märkamatuks. Sellega lugu aga läbi ei saanud, sest politseinikega pidi hiljem suhtlema ka noormehe ema. Mitte ainult oma poja pärast, vaid ennekõike seetõttu, et tal oli olnud julgust alkoholi tarvitanuna autorooli istuda. Kesk-Eesti politseijaoskonna Paide linna piirkonnapolitseinik Eeva Õun ütles, et viimastel aastatel pole kooli algus enam Järvamaale sedavõrd äärmuslikke juhtumeid toonud. «Loomulikult ei saa ma öelda, et rahulik kooliaasta algus sõltub ainult politseinike tööst, pigem on nii, et kui teed-tänavad on taas koolilapsi täis, siis on ka teised liiklejad tähelepanelikumad,» lausus ta. Turvaline liiklus saab Õuna ütlust mööda toimida üksnes üksteisest hoolides. «Lastega peame eeskujuna arvestama kõik, olgu me autojuhid, jalgratturid või jalakäijad,» sõnas ta.

* Sellest õppeaastast on liikuma kutsuva kooli võrgustikuga liitunud juba üheksa Järvamaa kooli. Paide Hammerbecki, Imavere ja Laupa põhikool said maja seinale kinnitada vapiplaadi, mis tähistab kvaliteedimärki ja teistele koolidele eeskujuks olemist. Hammerbecki põhikooli direktor Barbi Valdmann ütles, et nende kool astus võrgustikku 2020. aastal vahetult enne keerulise koroonaajastu algust. «Meie esimeseks proovikiviks saigi kaugõppe ajal kodudes olevate laste liikuma innustamine,» selgitas ta. «Mõtlesime selleks välja distantsõppe vahetunnid, kus andsime õpilastele liikumiseks ülesanded ning kaasasime sellesse ka teisi linna asutusi ja ettevõtteid.»

* Kolmapäeva õhtul käis suur ilves Paides terviserajal inimest kimbutamas. Rattarada korrastanud mees pidi mitmeminutise vastasseisu kulmineerudes, kus loom võttis sisse ründava poosi, enesekaitseks pilduma kiskja suunas kive.

* Neljapäeva keskpäeval kuulutati üle-eestiline koolirahu välja Paides. Eesti koolirahvast tervitasid president Alar Karis ning haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas. Noorte eest kõneles Paide gümnaasiumi abiturient Janely ­Allsaar.

* Kas pole kummaline, et Kihnu saarel elab ületalve üle 400 inimese ja hingekirjas on neid koguni 700 ringis, mida on rohkem kui viis ja pool korda suuremal Vormsil, kuid saarel tiirutav turist kohtab neist üsna üksikuid? Saar on popp eriti suviste rändajate seas ja praamitäis praamitäie järel nuputab ennekõike, kus võiks elada Kihnu Virve, kuulsaim selle saare elanik. Alles siis ehk meenub legendaarne metskapten Kihnu Jõnn. Kui sattuda pool tundi pärast esimese praami randumist nii kella kümne paiku poe juurde, võib kohata ka mõnda kella rihtivat mehepoega, kes hüppavad, õlled või haljam pudel käes, traktorisse või ajahambast puretud autosse. Vahel vilksab siin-seal külavahe käänulistel teedel päeva peale mõni triibuseelik.

* Augusti viimase nädalavahetusel lookles Kodasema metsa vahel läbi varahommikuse udu mööda kunagist legendaarset Paide ralli rada kaitsevärvi masinate kolonn, kui idülli lõpetas esimese masina tagant paremalt raiesmikult avatud käsitulirelvade tuli. Et see oli kaitseliidu Järva maleva traditsiooniline õppus «Suvesüda», teadsid mehed, et teisele poole metsa nad varitsusele sattumata ei jõua. Veelgi enam – trass tuli läbida kolmel korral. Kitsal käänulisel kruusateel, kus kahel pool kasvab tiheda võsaga alusmets, noorendikud ja võsastunud raiesmikud, on liikuvast masinast vastast raske märgata enne, kui esimene pauk on käinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles