President Karis kodukaunistajatele: elurikkuse hoidmine ja energiatõhusus on kauni kodu lahutamatud osad

Järva Teataja
Copy
Foto: Olari Pilnik/ Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis sõnas tänavusi kodukaunistamise auhindu Mustvee kultuurimajas üle andes, et kodu kena väljanägemise ja praktilisuse kõrval on praegusel ajal olulised ka säästlikkus, energiatõhusus ning elurikkuse hoidmine.

„Elupaikade kadumine on üks liigirikkuse hääbumise põhjustaja. Meie koduaed võiks aga olla elupaigaks paljudele liikidele. Seega, rohkem loovust ja samas ka isegi laiskust, lastes oma koduaias loodusel pisutki omatahtsi toimetada. Liigirohke ja mitmekesine, see ongi ilus,“ lausus president Karis.

Kauni kodu elementideks võib riigipea sõnul olla ühtmoodi nii liigirikas niidumuru, energiatõhus haljastus, kompostihunnik, taaskasutatud materjalidest hooned, nutikas ruutmeetrite kasutus, päikesepaneelid katusel või pisike tuulegeneraator aianurgas.

„Säästlikkus on nüüd heakorra lahutamatu osa. Kodukaunistamise konkursil peabki see olema loomulik osa ilusast kodust, kus ühtviisi on hinnatud ökoloogilised, energeetilised ja esteetilised väärtused. See nõuab loovust ja teadmisi ning olgu see väljakutse igale koduomanikule,“ lisas Vabariigi President.

Tänavused kaunimad kodud on:

Järvamaa

Perekond Maine kodu Viraksaare külas Paide linnas

Perekond Reinu Heidimäe kodu Pullevere külas Järva vallas

Eriautasud

Parim tervisespordirajatis

Roosna-Alliku rattarada ja mänguväljak

Vabariigi Presidendi algatatud kodukaunistamiseliikumise eesmärk on elukeskkonna paremaks muutmine ning Eesti üldilme korrastamine.

Eesti Kodukaunistamise Ühendus korraldab iga-aastast võistlust "Kaunis Eesti Kodu", mille võitjatele annab Vabariigi President üle auhinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles