Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus tähistab 60. sünnipäeva!

Järva Teataja
Copy
Kivipuravik.
Kivipuravik. Foto: Claire Peinar / Postimees

Selle aasta seenenäitus on pidulikum kui varem. Esimene seenenäitus leidis Eesti Loodusmuuseumis aset juba 1946. aastal ning mõningate pausidega rõõmustab sel korral publikut juba 60. korda. Seenenäitus on Eesti Loodusmuuseumi hoovis avatud 8.-18. septembrini iga päev kell 10-18.

Juubelinäitusel saab külastaja piiluda seenenäituse korraldamise telgitagustesse läbi aegade ning kuulata audiogiidi vahendusel praeguste ja kunagiste tegijate meenutusi näituse korraldamisest, seeneretkedel käimisest ja seente näitusele seadmisest.

60. sünnipäeva väärikaks ära märkimiseks ilmub ka raamat „60 seenenäitust Eesti Loodusmuuseumis“, mille on endiste ja praeguste loodusmuuseumi töötajate meenutuste ning arhiivimaterjalide põhjal kokku pannud kuraatorid Marja-Liisa Kämärä ja Loore Ehrlich. Raamatust saab põhjaliku ülevaate kõigest sellest, mis käib kaasas seenenäituse korraldamisega.

Väljapanek muuseumihoovis saab nagu ikka olema käesoleva seeneaasta nägu. „Näituselaudadele paneme välja need seeneliigid, mis muuseumitöötajad metsast korjavad. Seega esindavad väljapandud seened alati parasjagu käesolevat seeneaastat ja nii saab näitusel tundma õppida just neid liike, mida suure tõenäosusega metsas kohata võib,“ ütleb näituse kuraator Marja-Liisa Kämärä.

Juubeliaasta teemal lisas Kämärä: „60 seenenäitust on Eesti mastaabis kõige pikem seenenäituste traditsioon. Nii pika ajalooga seenenäitus on ka maailmas üsna unikaalne. Sellepärast kutsume üles kõiki, kes Eesti Loodusmuuseumis seenenäitustel käinud, oma eredamaid mälestusi meiega jagama. Juhiseid selleks leiab meie kodulehelt.“

Lisaks näitusel seente imetlemisele ja tundma õppimisele, saab osaleda ka üritustel.

· Neljapäeval, 14.09 kell 18 – 19 juhib eestikeelset kuraatorituuri Marja-Liisa Kämärä. · Reedel, 16.09 kell 18 – 19 peab venekeelse loengu «Разнообразие в грибном царстве» muuseumiõpetaja Jekaterina Pesotski. 

Samuti jätkub seente teema ka muuseumihoones sees – trepigaleriis on avatud laste seenejoonistuste näitus ning seenteta ei saa läbi ka ajutiste näituste saalis I korrusel asuv Peeter Lauritsa autorinäitus „Miski on kõigega seotud“.

Täpsemat infot seenenäituse ja sellega seotud ürituste kohta leiab Eesti Loodusmuuseumi kodulehelt www.loodusmuuseum.ee.

Seenenäitus ootab külastajaid Eesti Loodusmuuseumis Tallinna vanalinnas aadressil Lai 29a 8.–18.09 iga päev 10–18.

Eesti Loodusmuuseum on üks populaarsemaid muuseume riigis, kus neid iga elaniku kohta on haruldaselt palju. Muuseumi eesmärk on koguda, säilitada ja vahendada kõike Eesti loodusesse puutuvat. Aga ka innustada inimesi loodust ise avastama ja märkama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles