Hari laps rahatargaks

Järva Teataja
Copy
Raha.
Raha. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Kas teie annate oma lapsele taskuraha? Selleks, et laps mõistaks raha väärtust ning valikute tegemise olulisust ja õpiks rahaga iseseivalt ümber käima, on hea võimaldada talle selleks vajalikud vahendid. 

Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen jagab tarkusekuu alguse puhul praktilisi näpunäiteid, kuidas lapsele rahaga seotud põhiteadmisi õpetada.

Selgitage, kuidas soovid erinevad vajadustest

Esiteks õpetage lapsi eristama soove ja vajadusi - on olemas asjad, mida nad tahavad ning asjad, mida nad nad ka tegelikult vajavad. “Kui laps midagi nõuab, võiks arutleda, kui väga tal seda vaja on ja kas sellele asjale leidub ka alternatiive,” soovitab Hakiainen. Soovid on üldjuhul impulsiivsed ja põhinevad reklaamide nägemisest või märkamisest, et sõbral on mõni trendikas ese või mänguasi. Need soovid tekitavadki poes sageli vanematele ebamugavat virisemist. “Kui laps tuleb koju ja küsib uusimat Xboxi ei piisa lihtsalt keeldumisest. Küsi parem kui kaua ta plaanib seda asja kasutada? Kas on mõtet osta midagi mis peagi kasutult seisma jääb?” selgitab Hakiainen. Kui mänguasi pole ülemäära kallis ja laps on valmis selle ka oma taskurahast ostma leppige kokku, et ta vahetaks mõne olemasoleva lelu uue mänguasja vastu. See õpetab talle, et millegi uue soetamiseks tuleb millestki olemasolevast loobuda. Selleks, et oleks vahva mängida, ei pea omama palju mänguasju. Tihti selgub, et lapse soov on peagi kadunud või on ta ise aru saanud, et tegemist ei olnud vajaduse vaid tahtmisega.

Julgustage tegudele

Majandusteooria põhimõtte järgi mõjutavad stiimulid meie käitumist. Julgusta last teenima lisaraha selle eest, kui ta märkab kodus midagi, mida oleks vaja teha. Hästi tehtud töö eest saab lapsele ka suuremat lisatasu anda. “Pidage meeles, et igapäevaste kohustuste eest raha andmine ei toeta lapse arengut. Oma toa koristamine, nõude pesemine või koolitööde tegemine on lapse kohustus, mille eest lapsevanem raha maksma ei peaks,” lisab Hakiainen. Samas, kui laps pingutab pidevalt ja sellele järgneb ühekordne tasu koos selgitusega siis see mõjub lapsele hästi.

Õpetage koguma

Paljud lapsed ei mõista veel kui palju miski maksab sest nad ei teeni raha ega kogu seda. Vanemad saavad aga juba varakult lapsi õpetada. „Meisterdage koos hoiupõrsas ning julgustage last raha kõrvale panema. Raha saab alati kulutada, kuid enamasti on mõistlikum seda koguda. Selliselt hakkab laps mõistma, et iga asi maksab raha ja ta et ta peab raha säästma ning koguma,“ märkis Hakiainen. Pakkuge lapsele võimalust kogeda eduelamusi ja motiveerige teda oma eesmärgi jaoks raha koguma selle asemel et ise talle kõiki soovitud asju poest ostate. Nii saavad nad aru kogumise ja kulutamise vahekorrast.

Jagage taskuraha nelja ossa

Väga lihtne kuid tõhus meetod, mis aitab lastel oma taskurahaga ümber käia on nelja rahakassa süsteem. Igal rahakassal on konkreetne sihtotstarve - säästmine, investeerimine, annetamine ja kulutamine. Lapsele taskuraha andes suuna teda seda rahakassade vahel jagama. Laps saab oma taskuraha jagada järgmiselt:

10 eurot säästmiseks;

5 eurot investeerimiseks;

5 eurot annetamiseks;

20 eurot jooksvate kulude katteks.

Taskuraha eesmärgipõhiselt jaotades õpib laps oma rahaasju planeerima, raha hoidma ja kulutama ning kogema mis siis juhtub, kui taskuraha on otsas. Selgitage, et raha peab esmalt koguma, investeerima ja annetama ning alles seejärel kasutama jooksvateks kuludeks. Selle põhimõtte mõte on lihtne: laps õpib elama vastavalt võimalustele. Lisaks õpivad lapsed tundma säästmise ja investeerimise põhitõdesid.

Tehke lapsele pangakaart

Lisaks sellele, et pangakaart õpetab rahaga ümberkäimist, on see lapsele märk, et vanemad usaldavad teda. Pangakaardi kasutamine on üldiselt ka turvalisem kui sularaha kaasas kanda. Kontoväljavõtet jälgides tekib lapsel parem ülevaade, millele raha kulub. Lisaks saate Citadele internetipangas lapse rahaasjadel silma peal hoida ja vajaduse korral tema limiite muuta.

Seadke pikaajalised eesmärgid

Tehke koos plaan, kuidas soovitud eesmärgid saavutada. Lastel on oluline mõista, et rahatarkus on teadmised-oskused, hoiakud ja käitumisviis. Tihtipeale on laps kordades õnnelikum kui on saanud ihaldatud eseme aja möödudes. Nii tekib arusaam, et millegi suurema jaoks on vaja pikemalt raha koguda. Seletage lapsele, et aeg-ajalt tuleb teatud asjadest suuremate unistuste kasuks loobuda ning tunnustage last mõistliku rahakasutuse ja eesmärkide saavutamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles