Ülikiire hinnakasv pärsib nii tarbimist kui ka investeeringuid

Järva Teataja
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Marko Saarm / Sakala

Valitsuses algab sügis alati riigieelarve planeerimisega. Üks sisend sellesse on rahandusministeeriumi ametnike poolt koostatud majandus- ja rahandusprognoos, mis tänavu valmis 23. augustiks.

Rahandusministeeriumi blogis selgitab ministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Raoul Lättemäe, et suvelõpu pilt Eesti majandusele on ootamatult vastandlik. Vaadates kevadele ja suvekuudele tagasi, on Eesti majandus olnud ülikiiret hinnatõusu, sõda, sanktsioone, põgenikke ning impordipiiranguid arvestades üllatavalt vastupidav. Vaadates edasi, on järgmise nelja kvartali väljavaade aga üsna sünge. Inflatsioon on kõrge ning teadmatus, kas ja kuidas saab Euroopa tervikuna talvel hakkama tubade ja tehaste kütmiseks ning valgustamiseks vajaliku energiaga ja mis saab edasi sõja ja põgenikega, on suur.

Elanike ostujõud on käesoleval aastal üsna oluliselt vähenenud. Ettevõtete käibed on veel suured, sest tarbimist on säilitatud säästude abil, kuid reaalne majanduskasv on pidurdunud olematuks, värskeim info tööstusettevõtete olukorra kohta räägib langusest ja majanduse maht lähemate kvartalite jooksul väheneb. Pole ime, et tavatarbijate kindlustunne on nii Eestis kui ka terves Euroopas vabalanguses ning ettevõtjad mures.

Loe edasi siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles