Uued soodsad tingimused on huvi õppelaenu vastu kasvatanud

Järva Teataja
Copy
Foto: Margus Ansu

LHV tutvustas augusti keskel õppelaenu uuenenud tingimusi ja avas taotluste vastuvõtu. Esimesed nädalad näitavad, et turu parimad laenutingimused on õppurite huvi LHV õppelaenu vastu oluliselt tõstnud.

Õppelaenu uus intress on LHV-s vaid 1,95% + 6 kuu Euribor varasema 5% asemel. Lisaks, kui varem oli noortele üheks peamiseks takistuseks õppelaenu tagamine kahe käendajaga, piisab nüüd ühest käendajast. Ka maksimaalne laenusumma kasvas 500 euro võrra ning on nüüd kuni 3000 eurot õppeaastas.

LHV eraisikute finantseerimise juhi Catlin Vatseli hinnangul on info oluliselt paranenud tingimustest jõudnud ka õppuriteni, sest vähemasti LHV-sse tuli esimese kahe nädalaga rohkem taotlusi, kui mullu augustis ja septembris kokku. „Kui eelmisel aastal väljastati õppelaene septembrikuu jooksul Eestis kokku ligi 500 000 euro väärtuses, siis sel aastal laekus meile samale mahule taotlusi ainuüksi augusti kahe viimase nädalaga,“ ütleb Vatselt.

Enamasti soovitaksegi maksimaalset summat ehk 3000 eurot. Vatsel tõdeb, et kuigi summa pole väga suur, on see paljudele õppuritele siiski suureks abiks. „Kõige sagedamini kasutatakse õppelaenu õppimiseks vajalike vahendite, näiteks sülearvuti, soetamiseks, aga ka elamiskulude või õppemaksu katmiseks. Haridus on väärtus, millesse tasub alati investeerida ja meie südameasi on õppuritele sel teel toeks olla,“ lisab Vatsel.

Õppelaenu intressi Euriboriga sidumine tähendab, et pank vaatab Euribori üle iga poole aasta tagant ning selle muutus kajastub ka laenumakses. Näiteks täna kujuneks intressiks 1,95% + 1,29% Euribor ehk kokku 3,24%. Kui Euribor tõuseb, suureneb ka laenumakse ning vastupidi. Kui Euribori tõusu tõttu peaks õppelaenu koguintress ületama 5%, maksab ülejäänud osa riik ehk kliendi jaoks on laenu maksimaalne intress tulevikus 5%. Õpingute ajal tasub aga õppur vaid intressimakset, mille pank võtab automaatselt kord aastas novembris.

Õppelaenu lepinguid saab sõlmida alates 1. septembrist kuni 31. maini. Laenusummasid hakatakse üle kandma alates 15. septembrist, esmakursustele alates 1. oktoobrist. Arvestades LHV uuenenud soodsaid tingimusi, siis on teretulnud ka kõik varasemalt muus pangas õppelaenu võtnud kliendid, kes saavad mugavalt oma kehtiva laenu LHV-sse üle tuua ja uutest tingimustest võita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles