Tikupoisi laat toimub viimast korda

Järva Teataja
Copy
Tikupoisi laat.
Tikupoisi laat. Foto: Tikupoisi Restoran

Viimase kolme aastaga on Järvamaal asuva ainulaadse tanklarestoran Tikupoisi õuel toimunud mitmeid laatasid. Nende hulka on kuulunud advendilaadad, jõululaadad, kevadlaadad ning sügislaadad. Käesoleva kuu 24. kuupäeval on toimumas viimast korda Tikupoisis laat.

1923. aastal sündinud Järavere küla Kople talu peremehe Harry Ermi raamatu Minu koduküla Järavere mu südames kullana kumamas kaante vahel on kirjeldatud Paia laata, mida korraldati kaks korda aastas: 22. jaanuaril ning 10. oktoobril. „Laat- see oli suur turg. Laadal said kokku nii vanad kui noored,“ kirjeldab raamatu autor.

Üheks tsitaadiks on Erm oma raamatus välja toonud järgmise: Minu naabrimees koos pojaga oli alati lähikonna laatadel. Isa küsimisele „Kas tasub ära?“ vastati, et kuussada krooni peab ikka aastas saama. „Kas tõesti? Mina raban siin mitme mehe ja naisega, kuid niisugust summat ma küll ei näe.“ Tagantjärele mõeldes pidi see mingisugune hasartmängutaoline asi olema. Mulk, tark mees, oli oma poega hoiatanud: „Poeg, kui minu matusepäev juhtub laadapäevale, siis lükka matus päeva võrra edasi, minuga aega küll. Kui ei, siis käi vähemalt hommikul – uuri, kuidas hinnad on.“ Paia laat toimus peaaegu samal asukohal, kus praegused restoran Tikupoisi laadad.

Antud ajalooline meenutus on toonud meile soovi taastada XX sajandi alguses juba toiminud Paia laat. See tähendab seda, et Tikupoisi sügislaat toimub viimast korda. Edaspidi on Tikupoisis toimuvate laatade läbivaks nimeks Paiaristi Tikupoisi laat. Ja täpselt nii ongi. Järgime targa mehe, mulgi, sõnu ning jätkame tema rõõmuks edaspidi traditsiooni. Hea õnne korral ehk saame ühes külastajatega kohata mulki ja tema poega taas meie laadal.

„See idee on minu peas juba pikalt mõlkunud. Nüüd on aeg justkui küps ning ühes meeskonnaga otsustasime, et alustame uue nimega juba esimesel võimalusel. Antud muudatus aitab luua traditsiooni ning kinnistada rada. Soovime jõuda oma laatadega sellisele tasemele ja traditsioonide hoidmisele nagu seda on näiteks Türi Lillelaat,“ täpsustas restoran Tikupoisi omanik Urmas Johanson. „Tänaseks oleme korraldanud mitmeid laatasid ning nende menu on järjest kasvamas. Tegemist ei ole pelgalt tavalise laadaga. Oleme kõigis oma tegemistes innovatiivsed- ka laatade korraldusel. Näiteks sel aastal on võimalus tulla proovisõite tegema Alexela poolt esitletavate elektriautodega. Autosid on kohal ligi 30- Opelist Mercedeseni ning nende hinnaklass jääb vahemikku 20 000- 220 000 eurot. Lisaks on esmakordselt Eestis meie laadale tulemas atraktsioonina Mobile autokiik, mis on paljudele tuttav saatest „Rooli võim“. Selle peal saavad kõik soovijad elektriautot tasakaalu ajada ning osalejate vahel läheb loosi 200 euro väärtuses auhindu,“ ütles Johanson.

Tikupoisi sügislaat, edaspidi nimega Paiaristi Tikupoisi laat, toimub 24. septembril kell 10-16 Imaveres, restoran Tikupoisi alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles