Järvalaste abil loodud uued gripivaktsiinid aitavad tõbe ennetada

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Perearst Ingrid Aldi sõnul on gripp tõsine viirushaigus, mille vastu tuleks end igal võimalusel vaktsineerida.
Perearst Ingrid Aldi sõnul on gripp tõsine viirushaigus, mille vastu tuleks end igal võimalusel vaktsineerida. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmisel nädalal jõudsid Eestisse esimesed uued gripivaktsiinid, mis on peagi apteekides ja perearstikeskustes manustamiseks valmis. Vaktsiinide usaldusväärsust suurendab kahtlemata tõsiasi, et nende loomisel on aluseks võetud ka ravimiuuringus osalenud järvalaste terviseandmed.

Vee perearstikeskuse arst Ingrid Alt ütles, et gripivaktsiinid uuenevad kogu aeg. «Teadupoolest tagavad vanade vaktsiinide põhjad kaitstuse viiruse eest ligikaudu 50protsendiselt, kuid seda on vähe, aga meditsiinis tahame ikka vähemalt 90protsendist kaitstust,» põhjendas ta.

Just seetõttu uuritakse Aldi selgitusel igal aastal uusi ringlevaid gripitüvesid, mille erisustele tuginedes uued, järgmisel hooajal kasutusele võetavad vaktsiinid välja töötataksegi. «Järvamaal uuringus osalevate inimeste panus on oluline, sest nii saavad vaktsiinid üha täiuslikumaks ja tõhusamalt toimivaks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles