Teenuste eksport jätkas kasvu ka teises kvartalis

Copy
Foto: Margus Ansu

Statistikaameti ja Eesti Panga andmetel kasvas 2022. aasta teises kvartalis teenuste eksport 32%, import langes aga 5% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Teenuseid eksporditi teises kvartalis 2,5 miljardi ning imporditi 1,8 miljardi euro väärtuses.

Teenuste väliskaubanduse bilansi ülejääk käesoleva aasta teises kvartalis oli 658 miljonit eurot, mille suurust viimaste aastate jooksul ületab vaid 2021. aasta neljanda kvartali ülejääk. Bilansi ülejääki teises kvartalis suurendas sarnaselt esimesele kvartalile enim reisiteenuste ekspordi kasv ning telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste impordi vähenemine.

Statistikaameti analüütiku Jane Leppmetsa sõnul on teises kvartalis teenuste väliskaubanduse bilanss sarnases seisus nagu esimeses kvartalis ehk Eesti majandusüksused müüvad mitteresidentidele oma teenuseid rohkem kui sisse ostavad. „Tavapäraselt ongi teenuste eksport importi ületanud ning see on hea tasakaalustaja kaupade väliskaubanduse negatiivsele bilansile,“ lisas Leppmets.

Teenuste eksport kasvas nii Euroopa Liitu kui ka kolmandatesse riikidesse. Import Euroopa Liidu liikmesriikidest vähenes suuresti Saksamaa arvelt (585 miljonit eurot), kuid teenuste ost EL-i välistest riikidelt hoopis kasvas. Kogu teenuste väliskaubandusest moodustas Euroopa Liidu osatähtsus ekspordis 65% ja impordis 73%.

Käesoleva aasta teises kvartalis eksporditi enim transporditeenuseid, muid äriteenuseid ning telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuseid. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga suurenes enim ehk 251 miljoni euro võrra reisiteenuste müük. Suurenesid ka telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste (140 miljonit eurot) ning transporditeenuste (112 miljonit) eksport. Ainsatena vähenesid intellektuaalse omandi kasutamise tasude, hooldus- ja remonditeenuste ning töötlemisteenuste osutamine.

Teenuste suurim ekspordipartner oli teises kvartalis jätkuvalt Soome, kuhu osutati enim reisi- ja transporditeenuseid. Järgnesid Rootsi, kuhu eksporditi enim transporditeenuseid, ning Ameerika Ühendriigid, kuhu müüdud teenuste hulgas oli suurim osakaal telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenustel. Teises kvartalis suurenes teenuste müük enim Lätti, kuhu eksporditi varasemast enam muid äriteenuseid (sh ametialase ja juhtimiskonsultatsiooni teenuseid) ning reisiteenuseid. Järgnes Soome, kuhu kasvas reisi- ja transporditeenuste eksport, ning Holland, kuhu müüdi varasemast enam muid äriteenuseid ja transporditeenuseid.

Kõige rohkem imporditi teises kvartalis Eestisse transporditeenuseid, telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuseid ning muid äriteenuseid. Võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga suurenes enim reisiteenuste (163 miljonit eurot), transporditeenuste (118 miljonit) ja muude äriteenuste (98 miljonit) ost. Enim vähenes eelmise aasta kõrge võrdlusbaasi tõttu 498 miljoni euro võrra telekommunikatsiooni-, arvuti- ja infoteenuste import.

Teenuseid osteti Eestisse kõige enam Soomest, kust imporditi peamiselt transpordi- ja reisiteenuseid. Suurimate impordipartneritena järgnesid Saksamaa ja Leedu, sealjuures mõlemast riigist osteti enim transporditeenuseid ning muid äriteenuseid. Teenuste import teises kvartalis kasvas enim Iirimaalt, kust osteti varasemast enam sisse muid äriteenuseid, ning Soomest, kust kasvas transporditeenuste import.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles