Olustvere Mõisas näeb novembris kuus korda Albert Einsteini viimase armastuse tõehetke

Järva Teataja
Copy
Foto: Silver Kaljula

​Suvel äärmiselt menukaks osutunud TEMUFI lavastus “Einstein ja Margarita” tuleb sügisel välja kuue lisaetendusega.

Aleksander Gelmani näidendi originaalpealkiri on “Almar”, lühend Albertist ja Margaritast, mille tegelased endile ühiselt panid.

Lavastuse sisuks on Einsteini (Peeter Tammearu) süümepiinad seoses tema rolliga USA eduka tuumaprogrammi realiseerimisel ning võimaluste otsimine inimkonna päästmiseks reaalseks muutunud tuumakatastroofist, mis projitseerub keerulisele psühholoogilisele vahekorrale Einsteini viimase armastuse – maailmakuulsa vene skulptori Sergei Konjonkovi abikaasa Margaritaga (Triinu Meriste).

“Kahevaatuselises draamas avaneb XX sajandi geniaalseima teadlase viimase veerandi isiku- ja tööelu. Mida hakata peale teadlase vastutusega või selle piiri äratajumisega, milleni võib sinu rahumeelne avastus viia, kui oled täiesti tahtmatult selle koletise puurist lahti lasknud? Kuidas olla, kuidas käituda siis, kui džinn on pudelist väljas ning teadlased ei suuda seda enam tagasi panna?” ütles lavastaja Peeter Tammearu ning lisas, et "Pole väga kuulda, et riigimehed võtaksid praegu kuulda teadlaste, suurte maailmavaimude või kultuuri- ja kunstiinimeste arvamust selle koha pealt. See on aga see, mille üle minu meelest peaks praeguses maailmas teravalt mõtlema. Einstein unistas ülemaailmsest valitsusest, mis selliseid relvi kontrolliks.

Kui vaid oleks nii, et kuskil teeksid kurjad inimesed salamisi oma kurje tegusid ning oleks vaja nad lihtsalt ülejäänud inimestest eraldada ja hävitada! Ent hea ja halva piir jookseb läbi iga inimese südame. Ja kes meist on valmis hävitama osakese omaenda südamest?” - ALEKSANDR SOLŽENITSÕN

Näidendi on tõlkinud Jaak Allik ning lavastab Peeter Tammearu. Kunstnik Jaanus Laagriküll. Helimaailma loob Martin Aulis ja valguskujundajaks on Karolin Tamm.

LISAETENDUSED NOVEMBRIS 10 / 11 / 12 / 24 / 25 / 26 kell 19

Olustvere mõisas, Viljandimaal. Olustvere mõisa vestibüüli mahub ühele etendusele 90 pealtvaatajat.

Etenduse kestus kaks tundi, koos vaheajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles