Riigikogus avati näitus „Euroopa moodsaim parlament. Riigikogu hoone 100“

Järva Teataja
Copy
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu esimees Jüri Ratas avas Riigikogu vestibüülis näituse, millega tähistatakse 100 aasta möödumist Toompea lossikompleksi hoovis paikneva Riigikogu hoone avamisest.

„Riigikogu hoones on 100 aasta jooksul tehtud otsuseid, mis on olulised nii Eesti inimestele, ettevõtetele kui ka Eesti positsioonile rahvusvahelisel areenil. Riigikogu hoone dominant – kollaka lae ja siniste seintega istungisaal – kannab kindlalt edasi meie identiteeti ning kindlat, iseseisvat ja tugevat tulevikku,“ ütles Ratas näituse avamisel.

Näitus “Euroopa moodsaim parlament. Riigikogu hoone 100“ annab eripärase vormikäsitlusega ülevaate Riigikogu hoone ajaloost. Näitusel mõtestatakse hoone arhitektuuri lihtsate geomeetriliste algvormide ehk koonuse, silindri, kera ja kuubi kaudu, mis on aluseks pildilisele ja tekstilisele infole. Näitus hõlmab kogu hoonet, avades samm-sammult ruumi olemust, sellega seotud ajalugu ja inimesi. Näitus on valminud Riigikogu Kantselei, Ruumilabori ja Identity koostöös.

Riigikogu hoonet, mis paikneb Toompea neljaosalise lossikompleksi hoovis, asuti arhitektide Eugen Habermanni ja Herbert Johansoni kavandite järgi ehitama 1920. aastal ning see avati pidulikult 12. septembril 1922. Hoone oli Esimese maailmasõja järel esimene valminud parlamendihoone iseseisvunud riikide seas kogu maailmas ning sellega üritati esile tuua noore Eesti Vabariigi innovaatilist mõtlemist ja tahtejõudu.

Teadaolevalt on Riigikogu hoone siiani ainus ekspressionistlik parlamendihoone. Kogu mööbel valmistati arhitektide kavandite järgi Tallinnas Lutheri vabrikus ning see pidi sobituma hoone arhitektuuriga. Riigikogu hoone vestibüüli ja istungisaali lagi tehti raudbetoonist, mis polnud tol ajal veel ehituses laialdaselt kasutusel.

Maja silmapaistvaim ruum on läbi kahe korruse ulatuv istungisaal oma sidrunkollase kumera voldilise laega, mida piirab siksakiline valge karniis, mille taha peideti valgusallikad. Riigikogu hoone oli Eestis esimene avalik hoone, kuhu oli projekteeritud elektrisüsteem ja kus arhitektid sidusid efektsed valgustuslahendused ekspressionistliku arhitektuuriga. Saali nüüdne kujundus on taastatud algset 1920. aastate stiili järgides peamiselt sisearhitekt Leila Pärtelpoja eestvedamisel.

Kõik soovijad saavad nii Riigikogu hoone kui ka juubelinäitusega tutvuda järgmisel neljal nädalavahetusel ehk 17., 18., 24. ja 25.septembril ning 1., 2., 8. ja 9. oktoobril toimuvatel giidiga ekskursioonidel. Ekskursioonid algavad laupäeviti ja pühapäeviti kell 12 ja kell 14 ning neile saab ennast kirja panna aadressil ekskursioon@riigikogu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles