Lehmade asemel lüpsame tulevikus kaera

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: shutterstock.com

Uudis, et Türile ehitatakse 12 miljoni euro eest kaerajoogitehas, on nii mõnegi järvalase kukalt kratsima pannud, et mis imejook see siis on, et sellele nii suurt tulevikku nähakse. Järva Teataja uuris, milleks kaerajooki kasutatakse, kuidas seda valmistatakse, kuidas see maitseb ja kas see tõesti asendab tulevikus tavalist lehmapiima.

Kohe eos teeme selgeks, et kaerapiimaks seda toodet nimetada ei tohi. Seda keelab Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu määrus. Piimatoodete nimetusi, nagu «piim», «juust», «koor», «jogurt» tohib kasutada üksnes loomset päritolu toodete puhul. Taimsete toodete nimetustes on neid sõnu kasutada keelatud.

Nii et kuigi kaerajooki peetakse piima aseaineks, peame siiski möönma, et kaera ei saa lüpsta ning sellest töötlemise tulemusel saadavat valkjat vedelikku, mis meenutab küll piima, tuleb nimetada joogiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles