Maailm sai palju puhtamaks

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Maailmakoristuspäevast on aastate jooksul usinalt osa võetud ka Järvamaal.
Maailmakoristuspäevast on aastate jooksul usinalt osa võetud ka Järvamaal. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Eilsest viiendast üleilmsest maailmakoristuspäevast võttis osa umbes 46 000 eestimaalast. Nii mõnedki koolid-lasteaiad ja ettevõtted korraldavad talgud tuleval nädalal ehk osalejate koguarv võib veel kasvada. Sellegipoolest on tänavu Eestis rekordaasta ja aktsioonist võtab osa pea 4000 inimest rohkem kui mullu.

Eesti koristuspäeva eestvedaja Elike Saviorg ütles, et sel aastal oli talgutel tunda siirast koostegemise ja -olemise rõõmu. "Meie avalikel koristustel kohtasime nii ettevõtteid kui kohaliku kogukonna inimesi. Siiras hea meel oli näha vanavanemaid lastelastega, kindad ja kotid näpus,” lausus ta.

Savioru sõnul olid koristusüritused logistiliselt hästi organiseeritud. "Inimesed olid valmistunud nii vihmaks kui päikeseks, paljudel olid kaasas oma telgid ja talgusupid,” märkis ta.

Talgutest võtsid osa eri vanusest, rahvusest ja maailmavaatest inimesed. Eesti koristuse keskkonnaprogrammijuhi Kerli Lauri sõnul töötasid näiteks Paldiski linnaväljaku koristusel õlg õla kõrval eestlased, venelased ja ukrainlased. “Appi tulid ka NATO Briti sõjaväelased Tapalt, kes koristasid koos Lääne-Harju vallavanema Jaanus Saadiga Paldiski raudteejaama,” selgitas ta.

Eesti maailmakoristuspäev pühendub igal aastal väikeprügile, sealhulgas suitsukonidele ja pisiplastile. Nii on tuhanded eestlased veetnud üheskoos sadu tunde, noppides tänavatelt ja loodusest miljoneid tubakatoodete jääke. Peale selle on leitud hulga autorehve - nii metsast kui vee alt, kodutehnikat, madratseid, klaaspudeleid ja muud.

Aktsioonist võtab osa pea 190 riiki. Kui paljudes piirkondades on koristuspäev lõppenud või lõppemas, siis mõnes riigis talgud alles algavad. Globaalset üritust juhitakse Eestist.

Koristuspäevast saab ametlikult osa võtta 23. septembrini. Registreerida saab lehel https://maailmakoristus.ee. Oodatud on kakoristuspäeva järgne tagasiside.

2022. aasta koristuspäeva täpne statistika selgub oktoobri alguses. Järgmine maailmakoristuspäev toimub 16. septembril 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles