Ukraina pagulastele avatakse kohanemisprogramm, kust saavad tuge ligi 5000 põgenikku

Järva Teataja
Copy
Sissepääsu kohale heisati Eesti ja Ukraina lipp.
Sissepääsu kohale heisati Eesti ja Ukraina lipp. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Eesti Pagulasabi ja Peaasi.ee koolitavad välja kakskümmend spetsialisti, kes veavad omakorda järgneval kahel aastal psühholoog Paul Sterki loodud tõenduspõhise kohanemisprogrammi tugigruppe. Kokku saavad nende kaudu tuge ligi 5000 Eestisse jõudnud pagulast.

“Uude riiki kolimine kõigutab mõnevõrra igaühe vaimset tasakaalu. Kui inimene on aga pidanud koduriigist lahkuma sunniviisiliselt, seab see vaimsele heaolule erakordselt suuri väljakutseid. Maha tuleb jätta kodu, sõbrad-tuttavad, sotsiaalne staatus. Ometigi on just hea vaimne tervis eduka kohanemise ja lõimumise eeltingimuseks,” ütles Eesti Pagulasabi juhatuse liige ja tugiteenuste juht Anu Viltrop. Ta lisas, et kasutatav kohanemisprogramm „MindSpring” pakub kohanemiseks tõenduspõhiselt tõhusat tuge ning on esmajoones suunatud lastele, noortele ja lastevanematele.

Programmi „MindSpring“ on välja töötanud psühholoog Paul Sterk ning seda kasutatakse Taanis, Hollandis, Belgias, Soomes, Islandil, Suurbritannias, Sierra Leones, Burundis, Iraagis ja Afganistanis. Programmi raames saavad hiljuti riiki saabunud pagulased osaleda kaheksas grupikohtumises, mida viivad läbi kaks grupijuhti. Üks grupijuhtidest on osalejatele sarnase keele- ja kogemustaustaga ning teine kohalikust riigist. Grupid toimuvad pagulaste emakeeles või keeles, mida nad hästi valdavad.

„Pagulased satuvad uues olukorras väga haavatavasse positsiooni. Sunnitult teise riiki elama asumine ohustab eelkõige laste ja noorte vaimset tervist ja toimetulekut. Lapsevanematel on kandev roll lapse abistamisel uude keskkonda sisseelamisel ning selleks vajavad nad spetsiifilisi teadmisi ja oskusi. Seetõttu on kohanemisprogramm just nendele sihtgruppidele suunatud,“ selgitas Peaasi.ee haridusvaldkonna juht Marit Kannelmäe-Geerts.

Tugigrupid plaanitakse avada järgmise aasta alguses piirkondades, kus elab kõige rohkem pagulasi.

Programmi „MindSpring” rahastab MTÜ Eesti Pagulasabi.

Eesti Pagulasabi on 2000. aastal asutatud avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing, mille eesmärk on seista pagulaste õiguste ja heaolu eest Eestis ja väljaspool. Eesti Pagulasabi on Euroopa Liidu poolt sertifitseeritud humanitaarabi organisatsioon. Hetkel tegutseb Pagulasabi humanitaarabi pakkujana 5 riigis.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasjad on pälvinud oma tegevusega 2020. aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati MTÜ-d Peaasjad kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles