Kaitseminister Pevkur: Vene agressiooni tõttu on äärmiselt oluline arendada varajase hoiatuse ja kaitsesüsteeme

Järva Teataja
Copy
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Tomas Tkacik

Kaitseminister Hanno Pevkur avas esmaspäeval Tartus kaitsetööstuskonverentsi Electronic Warfare Live, kus rõhutas, et Vene agressiooni tõttu on äärmiselt oluline arendada varajase hoiatuse ja kaitsesüsteeme.

„Vene sõda Ukrainas on sõda Euroopa vastu. See on sõda demokraatia ja vaba maailma vastu. Venemaa on kõige suurem julgeolekuoht kogu Euroopale,“ sõnas kaitseminister. „Sõda Ukrainas on pannud meid kõiki mõtlema, kuidas arendada varajase hoiatuse ja kaitsesüsteeme kogu Euroopas,“ tõdes Pevkur.

Ta lisas, et Eesti investeerib kaitsekuludesse 2% SKP-st ning järgmise nelja aasta jooksul kasvab see 2,8%-ni. Sama trend iseloomustab kõiki NATO idatiiva riike. „See omakorda tähendab kümnetes miljardites eurodes investeeringuid elanike turvalisusesse siinses regioonis. Kindlasti on see tõeline väljakutse kaitsetööstusele – kuidas tõsta tööstuse efektiivsust ning kiirendada innovatiivsete lahenduste toomist kasutajateni,“ lisas Pevkur.

Kaitseminister märkis, et lisaks tavapärastele sõjarelvadele on sõda Ukrainas näidanud varajase hoiatuse tähtsust, mis põhineb elektroonilisel sõjapidamisel ja elektromagnetilise spektri tehnoloogiatel. „Seega on riikide vaheline koostöö kaitsetööstuse valdkonnas äärmiselt oluline,“ tõdes Pevkur.

Electronic Warfare Live on rahvusvaheline kaitsetööstuse näitus ja demoüritus, mis toimub Eestis neljandat korda koostöös Ühendkuningriigi ettevõttega Tangent Link, Kaitseväe, Sisekaitseakadeemia ning Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liiduga.

Elektroonilise sõjapidamise seadmeid demonstreerib 38 ettevõtet, sh 12 Eestist, ning osalevad 32 riigi delegatsioonid. Üritusel on kokku ligi 400 osalejat.

Kaitseministeeriumi eesmärk on toetada Eesti ettevõtete ekspordivõimalusi, anda kaitseväele ning teiste kaitse- ja julgeolekuametite ekspertidele võimaluse näha ja proovida maailmatasemel elektroonilise sõjapidamise tooteid ning rahvusvahelisel kogukonnal suhteid edendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles