Välisminister Reinsalu osaleb sel nädalal ÜRO Peaassambleel

Järva Teataja
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu välisministeeriumis.
Välisminister Urmas Reinsalu välisministeeriumis. Foto: Madis Veltman

Välisminister Urmas Reinsalu võtab osa ÜRO Peaassamblee 77. istungjärgu avanädalast New Yorgis, osaledes kümnetel kahepoolsetel kohtumistel ja mitmel Ukrainale keskenduval servaüritusel. Ühtlasi korraldab Eesti koos Valgevene opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskajaga servaürituse, mille fookus on kriis Valgevenes ja mõju, mida see avaldab regioonile ja ülemaailmsele julgeolekule. Eesti delegatsiooni juhib peaassambleel president Alar Karis.

Reinsalu osaleb peaassambleel Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) iga-aastasel välisministrite kohtumisel, Venemaa õigusliku vastutuse küsimustele keskenduval servaüritusel ja Ukraina doonorite arutelul hariduse teemal. Reinsalul toimub peaassamblee raames ka kümneid kahepoolseid kohtumisi teiste riikide välisministritega. Täna kohtub välisminister ka ÜRO asepeasekretäri Rosemary DiCarloga.

Välisministri programm ÜRO Peaassambleel on leitav välisministeeriumi eelinfos.

Eesti korraldatava Valgevene-teemalise servaürituse täpsem info on leitav välisministeeriumi kodulehelt.

Tänavu otsib ÜRO Peaassamblee kõrgetasemeline nädal lahendusi ülemaailmsetele ja üksteist mõjutavatele kriisidele, nagu sõda Ukrainas, kliima- ja energiakriis, COVID-19 ning üha keerulisemaks muutuv humanitaar- ja majanduslik olukord. Seni, kuni Venemaa agressioon Ukraina vastu kestab, keskenduvad Eesti tegevused ÜROs sellele vastu astumisele ja Ukraina toetamisele. Seetõttu on peaassambleel Eesti prioriteet kutsuda laiemat ÜRO liikmeskonda üles Ukrainat igakülgselt toetama ja tagada Venemaa õiguslik vastutus Ukrainas toimepandud julmuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles