Augustis mõjutas tööstustoodangu tootjahinnaindeksit enim elektrienergia hinnatõus

Järva Teataja
Copy
Foto: Margus Ansu

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis 2022. aasta augustis võrreldes juuliga 1,3% ja võrreldes eelmise aasta augustiga 28,3%.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit aastases võrdluses eelkõige hinnatõus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning toiduainete, puittoodete ja metalltoodete tootmises. „Töötlevas tööstuses kokku oli hinnatõus 18,6%, sealhulgas toiduainete tootmises 24,8%“, lisas Šokman.

Võrreldes juuliga mõjutas indeksit enim hinnatõus elektrienergiaga varustamises ja piimatoodete tootmises. Samuti mõjutas indeksit vähemal määral hinnatõus ehitusmaterjalide ning muude seadmete tootmises ja hinnalangus kütteõlide, keemia- ning metalltoodete tootmises.

Ekspordihinnaindeks kasvas augustis võrreldes juuliga 0,5%. Kõige rohkem tõusid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ning farmaatsia- ja ravimpreparaatidel. Kõige rohkem langesid hinnad naftasaadustel, kemikaalidel ja keemiatoodetel ning rõivastel. Võrreldes 2021. aasta augustiga suurenes ekspordihinnaindeks 26,1%.

Impordihinnaindeks kasvas augustis võrreldes eelneva kuuga 1,5%. Enim tõusid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ning tööstuslikel masinatel ja seadmetel. Hinnad langesid enim naftasaadustel, kemikaalidel ja keemiatoodetel ning puittoodetel. Võrreldes 2021. aasta sama kuuga suurenes impordihinnaindeks 29,4%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles