Eesti Jalgrattamuuseumis toimub täna tasuta ekskursioon

Järva Teataja
Copy
Foto: Eesti jalgrattamuuseum

Täna algusega kell 12 toimub Väätsal asuvas Eesti Jalgrattamuuseumis kõrghooaja lõpetamise puhul tasuta kahetunnilise ekskursiooni.

Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja Valdo Praust ütles, et ekskursioonil antakse põhjalik ülevaade jalgratta ajaloost Eestis - muuseumi seitsmes saalis välja pandud 160 ajaloolise jalgratta põhjal. “Lisaks räägime muust huvitavast, mis on meil jalgrattamuuseumis lisaks ratastele välja pandud. Meie muuseumis näeb nii 20. sajandi alguse telefone ja kirjutusmasinaid, 1920.-30. aastate raadioid ja grammofone, 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse telefone, maailma ühte esimest täiskummrehviga tõllaratast jms.”

Praust lisas, et muuseas valmistasid paljud tollased jalgrattatootjad ka õmblusmasinaid ja kirjutusmasinaid, mis neil muuseumis samuti olemas on. “Eesti 1930. aastate suurim jalgrattatootja Saar & Ko oli ühtlasi ka Eesti esimese lööklaulude heliplaadiseeria - Homocordi Paul Metsa seeria - peaprodutsent. Endel Are oli 1930. aastate lõpul ühtaegu nii jalgratta- kui ka raadiotootja ning Tartu suurima jalgrattatehase Niagara omanikul Karl Gustav Reinholdil oli Elvas lisaks ka grammofonitehas Columbus. Kõike seda saab homme Väätsal asuvas jalgrattamuuseumis kuulda-näha.”

Põgusalt tutvustatakse ka kogu suurimat museaali - 1893. aastal valminud Väätsa ajaloolist vallamaja, mille paksud müürid pärinevad keskajal Eesti teedevõrgu keskpunkti püstitatud talimaanteekõrtsist (kaasaegse aadressi järgi Pikk 9 Väätsa, 7 km Paidest ja 11 km Türilt).

Kõik huvilised on oodatud. Kella 11-18 on jalgrattamuuseumi tasuta külastamiseks avatud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles