40. Paide-Türi rahvajooks toob starti nii Eesti tipud, esimese võitja kui ka sajad harrastussportlased

Järva Teataja
Copy
Paide-Türi rahvajooks
Paide-Türi rahvajooks Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pühapäeval, 25. septembril antakse start 40. Viking Window Paide-Türi rahvajooksule. Tegemist on RIMI Eesti linnajooksude seitsmenda etapiga ning ühtlasi ka Järvamaa suurima spordisündmusega.

Paide-Türi rahvajooks koosneb pikast ja lühikesest distantsist. 13,5 kilomeetrisele põhidistantsile Paidest Türile stardib üle viiesaja jooksja, neist kuuma grupi esimesed viis on Tiidrek Nurme, Kaur Kivistik, Roman Fosti, Karel Hussar ning Ibrahim Mukunga Wachira.

Lisaks neile läbib distantsi kaks teatevõistkonda – neist ühte kuuluvad kunagised rahvajooksu võitjad, sh esimese rahvajooksu võitja aastast 1982 Viljo Emajõe, ning teise võistkonna moodustavad Paide Linnameeskonna mehed. Stardis on teiste seas veel noor Läti naisjooksja ning tänavune U18 Euroopa kiireim Agate Caune, lisaks harrastussportlastena Paide linnapea Eimar Veldre ning Türi vallavolikogu esimees Maarja Brause.

Esmakordselt rahvajooksu ajaloos on rajal kaks tempomasinat, mis lisaks kindla tempo hoidmisele pakuvad kultuurielamusi – ühel sõidukil esineb jooksjatele muusik Jaan Pehk ning teisel luuletaja Contra.

Rahvajooksu lühidistants New Balance Türi Linnajooks toimub Türi linna tänavatel, selle pikkus on 5000 m. Esinumbrina stardib linnajooksul Olavi Allase. Kokku on distantsile end kirja pannud veidi alla tuhande jooksja ja kõndija. Lisaks neile kahele distantsile toimuvad lastejooksud Paides ja Türil.

Tänavuse juubelijooksu peakorraldaja Arto Saar on eelseisvast rahvaspordi suurüritusest elevil. „Ühtpidi on tunne ärev, sest olen esimest korda selle ürituse korraldamise juures. Teisalt on tunne väga hea, sest korraldus on hästi sujunud ja usun, et tuleb tore spordipäev. Paide-Türi rahvajooks on kindlasti eriline, sest see on ainus jooks, mis algab ja lõpeb erinevas linnas, nii et igal juhul on see nähtus omaette ja selle potentsiaal on kindlasti kasvada veelgi suuremaks,“ sõnas Saar.

Start Türi linnajooksule antakse pühapäeval kell 13.00, Paide-Türi rahvajooksule kell 13.30 Paide kesklinnast. Jooksuvõistluse ülekannet saab jälgida Postimehe ja Järva Teataja veebist.

Esimene Paide-Türi rahvajooks toimus 40 aastat tagasi 1982. aastal, see teeb võistlusest ühe vanima rahvajooksu Eestis. Jooks on ära jäänud vaid korra – 2020. aastal ei toimunud seda seoses koroonaviiruse levikuga. Võistlust korraldab MTÜ Paide-Türi Rahvajooks koostöös Paide linna ja Türi vallaga. Tänavu osaleb Järvamaa suurimal spordisündmusel üle 2000 suure ja väikese jooksja. Türi finišipaigas on üleval ka jooksu ajalugu tutvustav fotonäitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles